Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Mimo podwyżek cen prądu i składników czynszów lokale gastronomiczne podejmują walkę o przetrwanie.

Publikacja: 16.02.2022 21:00

Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Foto: Fotorzepa/ Robert Gardziński

Właściciele lokali do końca stycznia każdego roku muszą rozliczyć się ze sprzedanego alkoholu i na podstawie przychodów z zeszłego roku obliczyć i opłacić pierwszą ratę za koncesję na rok bieżący. Zazwyczaj jest tak, że ci, którzy zamierzają zakończyć działalność, nie przedłużają koncesji, by nie narażać się na kolejne koszty.

Przykładowo w Poznaniu w 2022 r. wygaszono 50 zezwoleń na alkohol. W całym zeszłym roku poznańscy przedsiębiorcy zrezygnowali z 457 koncesji. – Na ten moment znacznie więcej przedsiębiorców rezygnowało z zezwoleń w 2021 r. niż w bieżącym roku – mówi Joanna Jajus, dyrektor Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa Urzędu Miasta Poznań.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Kraj
Radni Warszawy coraz bardziej anonimowi
Kraj
Ośrodek dla cudzoziemców pod Warszawą. Przebywa tam 170 mężczyzn
Kraj
Rekordowy czerwiec warszawskiego lotniska. „W czołówce Europy"
Kraj
Nieproszony gość z południa. Co warto wiedzieć o skupieńcu lipowym?
Kraj
Nowa Tęcza w ogniu pytań. Kontrowersje wokół odbudowy „Łuku LGBT”
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama