Reklama
Rozwiń
Reklama

Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Mimo podwyżek cen prądu i składników czynszów lokale gastronomiczne podejmują walkę o przetrwanie.

Publikacja: 16.02.2022 21:00

Gastronomia nie rezygnuje z alkoholu

Foto: Fotorzepa/ Robert Gardziński

Właściciele lokali do końca stycznia każdego roku muszą rozliczyć się ze sprzedanego alkoholu i na podstawie przychodów z zeszłego roku obliczyć i opłacić pierwszą ratę za koncesję na rok bieżący. Zazwyczaj jest tak, że ci, którzy zamierzają zakończyć działalność, nie przedłużają koncesji, by nie narażać się na kolejne koszty.

Przykładowo w Poznaniu w 2022 r. wygaszono 50 zezwoleń na alkohol. W całym zeszłym roku poznańscy przedsiębiorcy zrezygnowali z 457 koncesji. – Na ten moment znacznie więcej przedsiębiorców rezygnowało z zezwoleń w 2021 r. niż w bieżącym roku – mówi Joanna Jajus, dyrektor Wydziału Działalności Gospodarczej i Rolnictwa Urzędu Miasta Poznań.

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Policja
Nietykalna sierżant „Doris”. Drugie życie tajnej policjantki
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Kraj
Spada przeciętne wynagrodzenie, maleje bezrobocie. Rynek pracy w Warszawie
Kraj
Rewolucja na Lotnisku Chopina. Szybciej przez bramki bezpieczeństwa
Kraj
Najwyższy czas na układy zbiorowe
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Kraj
Nowe autobusy z Warszawy do rosyjskiego Królewca. Będą woziły powietrze?
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama