Dżdżownica w sałatce, truskawki z szypułkami

Rozmowa: dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

Aktualizacja: 10.05.2018 20:12 Publikacja: 10.05.2018 19:45

dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

Foto: Rzeczpospolita, Rosanna Sibora

Rz: Premier Japonii Shinzo Abe w czasie wizyty w Izraelu został poczęstowany deserem zaserwowanym w skórzanym bucie. Był oburzony.

Dr Janusz Sibora: W Polsce także podaje się żurek w chlebie, który później się zjada. Przypuszczam, że Japończycy także u nas byliby zaskoczeni takim daniem. Może premier po prostu nie zrozumiał zamysłu kucharza. Dziwię się takiej niezręczności, bo służby protokolarne przed wizytą zawsze wszystko szczegółowo ustalają, nie tylko dobór menu. W dyplomacji drobiazgi przeradzają się czasem w bardzo poważną sprawę.

Tylko 6 zł za pierwszy miesiąc czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Kraj
Za mało pieniędzy dla muzeum Łemków
Kraj
Po publikacji „Rzeczpospolitej”: Brzoska zaprasza Pytlaka do współpracy przy deregulacji
Kraj
Kontrowersyjna impreza z udziałem IPN. „Legitymizowanie ekstremizmu”
Kraj
Sondaż. Zapytano Polaków, czy chcą dalszego przekazywania Ukrainie broni. Jak odpowiadali zwolennicy poszczególnych kandydatów?
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Kraj
Donald Tusk: Sondaże nie będą miały wpływu na moje decyzje ws. Ukrainy
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”