Reklama
Rozwiń

Dżdżownica w sałatce, truskawki z szypułkami

Rozmowa: dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

Aktualizacja: 10.05.2018 20:12 Publikacja: 10.05.2018 19:45

dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

dr Janusz Sibora, historyk dyplomacji, znawca protokołu dyplomatycznego.

Foto: Rzeczpospolita, Rosanna Sibora

Rz: Premier Japonii Shinzo Abe w czasie wizyty w Izraelu został poczęstowany deserem zaserwowanym w skórzanym bucie. Był oburzony.

Dr Janusz Sibora: W Polsce także podaje się żurek w chlebie, który później się zjada. Przypuszczam, że Japończycy także u nas byliby zaskoczeni takim daniem. Może premier po prostu nie zrozumiał zamysłu kucharza. Dziwię się takiej niezręczności, bo służby protokolarne przed wizytą zawsze wszystko szczegółowo ustalają, nie tylko dobór menu. W dyplomacji drobiazgi przeradzają się czasem w bardzo poważną sprawę.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Kraj
Gdzie spoczywają ciała ofiar obławy augustowskiej
Kraj
Co dzieje się we wnętrzu spalonego budynku w Ząbkach? Policja pokazała zdjęcia
Kraj
Prywatny akademik jak na Mokotowie. Nowa jakość studenckiego życia
Kraj
Koniec konfliktu Ryanaira i lotniska w Modlinie. Będzie 25 nowych tras
Kraj
Pożar w Ząbkach: Śledztwo prokuratury nabiera tempa, trwają przesłuchania świadków