Reklama

GIS: Salmonella na powierzchni skorupek jaj

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące stwierdzenia pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Aktualizacja: 17.05.2019 17:31 Publikacja: 17.05.2019 16:58

GIS: Salmonella na powierzchni skorupek jaj

Foto: GIS

mat

Chodzi konkretnie o "JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M".

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega, że nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

GIS zwraca jednocześnie uwagę, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M

Reklama
Reklama

Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)

Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307

Producent – Ferma „Złote Jajko", 09-213 Gozdowo, Bonisław 75

Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

Prawo karne
Prokurator krajowy o śledztwach ws. Ziobry, Romanowskiego i dywersji
Materiał Promocyjny
MLP Group z jedną z największych transakcji najmu w Niemczech
Konsumenci
Nowy wyrok TSUE ws. frankowiczów. „Powinien mieć znaczenie dla tysięcy spraw”
Praca, Emerytury i renty
O tym zasiłku mało kto wie. Wypłaca go MOPS niezależnie od dochodu
Samorząd
Więcej czasu na plany ogólne w gminach. Bruksela idzie Polsce na rękę
Materiał Promocyjny
Jak producent okien dachowych wpisał się w polską gospodarkę
Nieruchomości
Co ze słupami na prywatnych działkach po wyroku TK? Prawnik wyjaśnia
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama