Firma Lajkonik informuje, że zapobiegawczo wycofuje z polskiego rynku niektóre partie produktów zawierających sezam: Paluszki z sezamem 150G, Koktajlowy Mix 230G, Wypiekarnia Bajgle z ziołami prowansalskimi 70g oraz Wypiekarnia Paluchy Oryginalne 70g.

Produkty te mogą bowiem zawierać pozostałości tlenku etylenu, środka ochrony roślin. Jest on sklasyfikowany jako szkodliwy dla zdrowia, a jego stosowanie i wprowadzanie na rynek w Unii Europejskiej jest niedozwolone.

Które partie przekąsek z sezamem są niezdatne do spożycia? Decyduje data przydatności do spożycia:

Konsumentów, którzy zakupili produkty ze wskazanymi datami przydatności do spożycia, firma Lajkonik prosi o ich zwrócenie do sklepu, w którym dokonano zakupu - jest to możliwe nawet bez okazania paragonu. W sklepie klienci otrzymają produkt zamienny lub zwrot ceny zakupu.

Firma podaje też numer telefonu i email dla osób, które chciałby się z nią skontaktować w tej sprawie: 505 514 763 oraz informacje@lajkonik.com.

Główny Inspektor Sanitarny informuje z kolei, że kontrolerzy sanepidu stwierdzili obecność bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu badanych próbek produktu Masło Extra Lumiko, 200 g. Chodzi o partię oznaczoną: "Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii: 17.11.2020 051 13:06"

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella może wywołać zatrucie pokarmowe.

Jeszcze poważniejsze skutki może mieć spożycie tatara sprzedawanego pod nazwą „Sokołów Tatar wołowy", 200 g (numer partii: 02891 02892K; termin przydatności do spożycia: 29.10.2020) W 1 z 5 badanych tego produktu wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC).

Autopromocja
Historia Uważam Rze

Teraz z darmową dostawą i e‑wydaniem gratis!

ZAMÓW

Zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej, bezkrwawej biegunki. W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się, jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa.

GIS zaleca, by nie należy spożywać produktu z zakwestionowanej partii. W przypadku wystąpienia niepokojących objawów po spożyciu produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Tatara wyprodukowano w zakładach SOKOŁÓW S.A. Aleja 550-Lecia 1 08-300 Sokołów Podlaski zakład produkcyjny: „SOKOŁÓW" S.A. Oddział w Kole, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 30090201 WE.

Trwa kontrola Powiatowego Lekarza Weterynarii oraz badania producenta, których celem jest ustalenie szczegółowych informacji dotyczących zakażonej partii tatara wołowego.