Handel stara się reagować na nowe warunki w jakich muszą teraz pracować, a zaopatrzenie placówek w żywność to absolutny priorytet tak rządu jak i firm. - Walczymy o skierowanie do handlu żeli dezynfekujących produkowanych przez PKN Orlen. Naszym priorytetem jest także utrzymanie stałych dostaw żywności do sklepów co się udaje - mówi Renata Juszkiewicz, prezes Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji. - Apelujemy także, aby w sklepach zachowywano między osobami bezpieczną odległość - zarówno chodzi o klientów jak i pracowników - dodaje.
Ważny jest także zdrowy rozsądek.
W „Rzeczpospolitej” otworzyliśmy dostęp do treści dotyczących koronawirusa.
Czytaj więcej www.rp.pl/koronawirus
Sklepy również wprowadzają dalej idące regulacje. W sieci Carrefour wprowadzono przezroczyste przegrody, które chronią dodatkowo kasjerów. Z kolei E. Leclerc wprowadza liczenie klientów wchodzących do sklepów, a jeśli aktualnie jest ich w sklepie zbyt wielu to trzeba na wejście poczekać na zewnątrz. Także Żabka wprowadziła instrukcję umożliwiającą franczyzobiorcom określanie liczby osób przebywających w jednym czasie w sklepie. Z kolei gorące napoje i przekąski dostępne w Żabka Café sprzedawane są obecnie jedynie na wynos.
Liczenie klientów wprowadziły tez sklepy Społem oraz wiele aptek.