McDonald’s po 30 latach działalności uruchomił w Wyszkowie swoją polską restaurację z numerem 500. To również 98 restauracja sieci w województwie mazowieckim.

Będzie nią zarządzać franczyzobiorca Kristof Hanko, który łącznie prowadzi już 15 lokali sieci. Związany jest z firmą od wielu lat, najpierw pracował w korporacji, a od 2016 roku jako franczyzobiorca sieci. Firma podaje, prawie 90 proc. polskich placówek jest prowadzone przez ponad 70 niezależnych przedsiębiorców w oparciu o umowę franczyzy z McDonald’s.

- W moich restauracjach na Mazowszu zatrudniam już 1,1 tys. pracowników. W Wyszkowie znajdzie pracę kolejne 60 osób - mówi Kristof Hanko, franczyzobiorca McDonald’s Polska.

W sumie placówki sieci w Polsce zatrudniają ponad 28 tys. osób.

500-tna restauracja sieci została wyposażona w innowacyjne rozwiązania pozwalające znacząco zredukować zużycie energii elektrycznej. Między innymi w instalację fotowoltaiczną oraz turbinę wiatrową, które pozyskują odnawialne źródła energii w całości pokrywające zapotrzebowanie na oświetlenie zewnętrzne lokalu. Rozwiązania te sieć będzie wprowadzać w kolejnych restauracjach. Zarówno nowych jak i tych już istniejących. Jest to element globalnej strategii, realizowanej od 2018 roku, która zakłada działania na rzecz ochrony planety w wielu kluczowych obszarach zrównoważonego rozwoju. Jednym z celów jest właśnie zmniejszenie emisji gazów cieplarniach z biur i restauracji o 36 proc. do 2030 r., a do 2050 roku osiągnięcie neutralności klimatycznej.