Reklama
Rozwiń

Eksport owoców i warzyw w 2015 r. mniejszy niż rok wcześniej

W 2015 r. Polska wyeksportowała o 10 proc. mniej warzyw i o 19 proc. mniej owoców niż rok wcześniej; powodem jest rosyjskie embargo; produkty kupują od nas głównie kraje UE - poinformowała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU/FAPA).

Publikacja: 14.03.2016 17:51

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to ok. 10 proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19 proc. spadek wywozu owoców.

Jak podała fundacja, nadal największym importerem polskich owoców i warzyw były kraje unijne - wysłano tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców o 181,0 tys. ton.

Drugim co do wielkości importem polskich produktów jest ugrupowanie EUG (Euroazjatycka Unia Gospodarcza, zrzeszająca m.in.: Białoruś, Kazachstan, Rosję oraz Armenię i Kirgistan) - w minionym roku wyeksportowaliśmy tam 92,3 tys. ton warzyw i niecałe 367,0 tys. ton owoców. Wyraźna tendencja spadkowa eksportu w tym kierunku jest wynikiem trwającego od sierpnia 2014 roku rosyjskiego embarga.

Wśród eksportowanych polskich owoców dominowały jabłka z wolumenem 888,0 tys. ton, a wśród warzyw pieczarki – ponad 201,0 tys. ton.

W 2015 r. Polska kupiła za granicą ponad 523 tys. ton świeżych warzyw (o ok. 20,0 tys. ton mniej niż w roku poprzednim), głównie z UE. Import owoców w minionym roku wyniósł 1 mln 434,0 tys. ton, czyli o zaledwie 17,0 tys. ton więcej niż rok wcześniej. Najwięcej sprowadziliśmy bananów – 377,3 tys. ton oraz owoców cytrusowych – 470,7 tys. ton.

Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa FAMMU/FAPA została utworzona 7 maja 1992 r. przez Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Fundacja, zgodnie z zapisami statutu, wspiera działania mające na celu rozwój obszarów wiejskich, rolnictwa, rynków rolnych oraz sektorów związanych z rolnictwem. W ramach działalności analityczno-informacyjnej m.in. przygotowuje analizy ekonomiczne polityki rolnej, monitoruje rynki rolne i handel produktami rolno-spożywczymi.

W minionym roku wyeksportowaliśmy niecałe 680 tys. ton świeżych warzyw i prawie 1 mln 113 tys. ton owoców. W porównaniu do roku 2014 oznacza to ok. 10 proc. spadek eksportu warzyw oraz ok. 19 proc. spadek wywozu owoców.

Jak podała fundacja, nadal największym importerem polskich owoców i warzyw były kraje unijne - wysłano tam 561,5 tys. ton warzyw i 575,5 tys. ton owoców. W obydwu przypadkach odnotowano spory wzrost zakupów – dla warzyw o niecałe 100,0 tys. ton, a dla owoców o 181,0 tys. ton.

Finanse
Listy zastawne: klucz do tańszych kredytów mieszkaniowych?
Finanse
Otwarcie na dialog, czekanie na konkretne działania
Finanse
Putin gotowy na utratę zamrożonych aktywów. Już nie chce kupować boeingów
Finanse
Donald Trump wybiera nowego szefa Fed. Kandydat musi spełniać podstawowy warunek
Finanse
Holistyczne spojrzenie na inwestora