W województwie lubelskim działa już kilka klastrów, które skupiają głównie małe i średnie firmy związane z rolnictwem i przemysłem spożywczy. Do najbardziej znanych należą: Lubelski Klaster Chmielu, Grupa Zdrowe Życie, Epoka Gryczoka, Klaster Kalafiorowo–Brokułowy. Klastry skupiają firmy powiązane z jedną branżą oraz instytucje naukowo–badawcze zajmujące się podobną dziedziną. Przy wsparciu lokalnych władz podmioty te podejmują wspólnie działania w zakresie marketingu, wdrażania innowacyjnych technologii czy zaopatrzenia. To pozwala im skuteczniej konkurować na rynku.–
W klastrze tworzymy wspólne grupy zakupowe – mówi Bogdan Kępka, właściciel firmy Eko Marketing, która zajmuje się doradztwem w zakresie organizowania i funkcjonowania klastrów. Grupy takie wybierają surowce o bardzo dobrych parametrach i dzięki temu produkty mają wysoką jakość. Prowadzone są też wspólne działania marketingowe. Tworzona jest silna marka grupy przy zachowaniu marek poszczególnych podmiotów. W ten sposób firmy z klastra wykorzystują efekt skali i obniżają koszty.
W latach 2007 – 2012 klastry mogą liczyć na wsparcie z funduszy unijnych. Środki można zdobyć z programów centralnych, takich jak „Innowacyjna gospodarka”, z programów regionalnych, a także z Programu Operacyjnego „Kapitał ludzki”.
– Problem polega na tym, że w ramach programu „Innowacyjna gospodarka” mogą być wspierane tylko klastry ponadregionalne, które przeznaczą środki pomocowe na finansowanie dużych projektów. Natomiast klastry skupiające małe rodzinne firmy działające na terenie jednego województwa mogą być finansowane tylko z programów regionalnych – mówi Bogdan Kępka.Przedsiębiorcom z Lubelskiego Klastra Chmielu dzięki współpracy udało się załatwić bardzo ważną dla nich sprawę. Plan Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 objął również przetwórstwo chmielu, a nie tylko jego produkcję. – Przetwórstwo chmielu miało być wykreślone z planu. A to oznaczałoby, że ten sektor nie mógłby liczyć na unijną pomoc – mówi Bogdan Kępka, który jest także opiekunem Lubelskiego Klastra Chmielu.Innym sukcesem tego klastra jest wprowadzenie nowoczesnych rozwiązań technologicznych w uprawie szyszki chmielowej. Udało się to zrobić we współpracy z Instytutem Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.Klaster Chmielu skupia już 35 podmiotów. Są wśród nich m.in. plantatorzy chmielu, dostawcy surowców do produkcji, producenci środków ochrony roślin, przetwórcy chmielu, instytuty naukowe, a także firmy certyfikujące produkcję świeżej żywności.Klastrem ponadregionalnym działającym na terenie województwa lubelskiego, podlaskiego oraz wschodniego Mazowsza jest Grupa Zdrowe Życie. Klaster ten skupia firmy i instytucje naukowo–badawcze związane ze zdrowym stylem życia. Zajmują się one rolnictwem ekologicznym, produkcją zdrowej żywności, ekologicznych kosmetyków, energii odnawialnej.
Podobnym klastrem, ale działającym tylko w województwie lubelskim, jest Dolina Ekologicznej Żywności. Od lutego tego roku funkcjonuje również Stowarzyszenie Lubelskie Drewno, Regionalny Klaster w Lublinie. Zrzesza on właścicieli lasów, przedsiębiorstwa z branży drzewnej, a także firmy zajmujące się stolarstwem artystycznym. Klaster ten oferuje przede wszystkim domki rekreacyjne oraz lekkie domy drewniane.Tworzony jest też Klaster Kultury Lubelszczyzny, którego głównym celem ma być wypromowanie regionu jako ważnego miejsca na turystycznej mapie Polski i Europy.