Aktualizacja: 10.01.2018 13:31 Publikacja: 10.01.2018 13:23
Według raportu firmy Roland Berger sektor handlu spożywczego miał zakończyć 2017 r. z 230 mld zł obrotów. W latach 2010–2015 rósł on w średniorocznym tempie 3,4 proc., prognozy na lata 2015–2020 mówiły o 3,7-proc. dynamice. Trudno przewidzieć, czy taki scenariusz uda się zrealizować, ponieważ branża stoi u progu największego wyzwania od wielu lat. Od 1 stycznia zacznie bowiem obowiązywać kontrowersyjna ustawa o ograniczeniu handlu w niedzielę. Uderzy najmocniej w sektor handlu nowoczesnego, dyskonty i hipermarkety będą zamknięte, supermarkety z wyjątkami. Będą mogły pracować, jeśli funkcjonują w ramach sieci franczyzowej i za kasą w niedzielę stanie właściciel.
Czas przywyknąć do myśli, że wkrótce poza śladem węglowym będziemy musieli mierzyć też ślad wodny – mówi Marek K...
Co trzeci Europejczyk doświadcza dziś problemów ze swobodnym dostępem do wody. Trend jest już powszechnie dostrz...
Polscy przedsiębiorcy wykazują ostrożność w stosowaniu sztucznej inteligencji, ale odsetek firm z niej korzystaj...
Podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach chcemy rozmawiać o jeszcze silniejszym partnerstwie po...
Właściwe techniki prowadzenia auta pozwalają zredukować zużycie paliwa nawet o 25%. Oprócz tego, co jest równie...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas