KOWR promuje zdrowe odżywianie

„Program dla szkół” to unijny projekt koordynowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Jego głównym celem jest zmiana nawyków żywieniowych dzieci. W ramach programu uczniowie klas I–V szkół podstawowych i ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I–II ogólnokształcących szkół baletowych otrzymują bezpłatnie mleko i produkty mleczne oraz owoce i warzywa.

Publikacja: 27.03.2024 21:00

Materiał partnera:

Asortyment produktów jest szeroki. Obejmuje: mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne, a także jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym, które realizują szkoły.

MUZYCZNE WYZWANIE CHRUMASA to jedno z działań promujących „Program dla szkół”. Uczniowie, którzy uczestniczą w programie, mogą zaprezentować w plebiscycie swój talent wokalny, instrumentalny i literacki, a także razem z Chrumasem promować zdrowe nawyki żywieniowe wśród dzieci w całej Polsce. Więcej informacji:

www.wyzwaniechrumasa.org

Autorzy sześciu najlepszych piosenek będą mieli możliwość współpracy z profesjonalnymi twórcami, w tym z trenerem wokalnym i producentem muzycznym, w trakcie nagrań w studiu telewizyjnym, a zwycięzca – wyłoniony w drodze głosowania online – zostanie ogłoszony 12 czerwca podczas premiery w Warszawie. Przewidziane jest także wyróżnienie za najlepszy tekst utworu. Przedsięwzięciu towarzyszy konkurs na komiks.

Do zdrowego odżywiania w muzycznym rytmie Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa zachęca już kolejny rok.

– Zapraszamy do udziału w tegorocznej edycji plebiscytu „Muzyczne Wyzwanie Chrumasa”. Bardzo nam zależy, aby jak najwięcej dzieci uczestniczących w „Programie dla szkół” wzięło w nim udział i razem z nami promowało zdrowe nawyki żywieniowe.

„Program dla szkół” to blisko 1,5 mld porcji owocowo-warzywnych i mlecznych udostępnionych dzieciom od roku szkolnego 2017/2018 do końca I semestru roku szkolnego 2023/2024, w tym 700 mln porcji mlecznych. Niesłabnące zainteresowanie programem ogromnie cieszy. Jako KOWR dążymy do zmiany nawyków żywieniowych dzieci, bo w tej sferze jest wiele do zrobienia. Stąd również działania edukacyjne, które prowadzimy w szkołach.

W tym roku szkolnym kładziemy nacisk na zainteresowanie dzieci procesem powstawania zdrowego jedzenia. Łącznie w całej Polsce odbędzie się 3200 warsztatów edukacyjnych, po 200 w każdym województwie – podkreśla Henryk Smolarz, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.

W II semestrze roku szkolnego 2023/2024 w „Programie dla szkół” uczestniczy ok. 90 proc. uprawnionych uczniów: w komponencie owocowo-warzywnym – ok. 1,7 mln dzieci uczęszczających do 11,7 tys. placówek, a w komponencie mlecznym – ok. 1,7 mln dzieci z 11,8 tys. placówek.

Od początku realizacji programu do końca lutego 2024 r. wydatkowano łącznie ponad 1,24 mld zł, w tym ponad 669,1 mln zł z budżetu unijnego i ok. 574,9 mln zł z budżetu krajowego.

Materiał partnera:

Asortyment produktów jest szeroki. Obejmuje: mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne, a także jabłka, gruszki, śliwki, truskawki, soki, marchewki, rzodkiewki, paprykę słodką, kalarepę, pomidorki. Program obejmuje również działania o charakterze edukacyjnym, które realizują szkoły.

Pozostało 88% artykułu
Materiał partnera
Opakowania uzupełniające przyszłością branży kosmetycznej
Materiał partnera
Zarządzanie odpadami: inicjatywy, które zmieniają branżę
Materiał partnera
Pozwalamy łączyć oszczędności z troską o środowisko
Materiał partnera
Gotowi na zrównoważoną transformację? Polski biznes a ESG
Materiał partnera
AI w ESG: wielkie nadzieje, sporo niepewności