Ceny ogórków wzrosły o 52 proc. w ciągu 12 miesięcy do marca, średnio o 84 pensy (ok 3,4 zł) za sztukę, podczas gdy oliwa z oliwek kosztowała o 49 proc. więcej. Cena „twardego sera” – kategorii obejmującej szwajcarskie sery ementaler i gruyere – wzrosła o 44 proc., a bardziej popularny cheddar zdrożał o 42 proc. do 9,29 funta (ok 48 zł) za kilogram – informuje Reuters.
Gwałtowne wzrosty cen żywności nadal wywierają presję na konsumentów w Wielkiej Brytanii, mimo że średnia stopa inflacji dla towarów i usług jako całości zaczęła spadać. Główny wskaźnik inflacji cen konsumpcyjnych w Wielkiej Brytanii w okresie do marca wyniósł 10,1 proc., co oznacza spadek ze szczytowego poziomu 11,1 proc. w październiku, ale ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 19,1 proc. rocznie, czyli najmocniej od 1977 roku.