Ceny ogórków wzrosły o 52 proc. w ciągu 12 miesięcy do marca, średnio o 84 pensy (ok 3,4 zł) za sztukę, podczas gdy oliwa z oliwek kosztowała o 49 proc. więcej. Cena „twardego sera” – kategorii obejmującej szwajcarskie sery ementaler i gruyere – wzrosła o 44 proc., a bardziej popularny cheddar zdrożał o 42 proc. do 9,29 funta (ok 48 zł) za kilogram – informuje Reuters.
Czytaj więcej
Inflacja konsumencka w Unii Europejskiej wyhamowała z 9,9 proc. w lutym do 8,3 proc. w marcu. Eur...
Gwałtowne wzrosty cen żywności nadal wywierają presję na konsumentów w Wielkiej Brytanii, mimo że średnia stopa inflacji dla towarów i usług jako całości zaczęła spadać. Główny wskaźnik inflacji cen konsumpcyjnych w Wielkiej Brytanii w okresie do marca wyniósł 10,1 proc., co oznacza spadek ze szczytowego poziomu 11,1 proc. w październiku, ale ceny żywności i napojów bezalkoholowych wzrosły o 19,1 proc. rocznie, czyli najmocniej od 1977 roku.
Wyższe ceny energii od czasu inwazji Rosji na Ukrainę w lutym 2022 r. podniosły koszty produkcji rolnej, a zła pogoda w Hiszpanii i Maroku – ważnych źródłach upraw warzyw i owoców – również ostatnio podniosła ceny świeżych importowanych produktów.
Prawie połowa Brytyjczyków ankietowanych przez brytyjski urząd statystyczny (Office for National Statistics) w zeszłym miesiącu stwierdziła, że ograniczyła zakupy żywności. Dla tych Brytyjczyków, których stać na jedzenie poza domem, największy procentowy wzrost cen dotyczył porcji ryby z frytkami na wynos, która wzrosła o 19 proc. w ciągu ostatniego roku do średnio 9 funtów. Najwolniej ceny rosły w restauracjach indyjskich i chińskich, gdzie ceny dań na wynos wzrosły o 10 procent.