Reklama
Rozwiń

Restauracje pod ścianą, niektóre eksperymentują

Kolejne lockdowny nie zmniejszyły liczby punktów gastronomicznych, ale co 10. firma zawiesiła działalność. Tymczasem pojawiają się nowe koncepty.

Aktualizacja: 13.01.2021 06:14 Publikacja: 12.01.2021 21:00

Restauracje pod ścianą, niektóre eksperymentują

Foto: Bloomberg

Gastronomia to sektor najmocniej odczuwający skutki pandemii. Wielomiesięczne restrykcje sprawiają, że można sprzedawać posiłki tylko na wynos czy z dostawą do klienta. Rząd już zapowiedział, iż restauracje będą miały zdjęte ograniczenia jako ostatnie. Mimo to firmy wciąż walczą i – paradoksalnie – w 2020 przybyło 2,2 tys. punktów gastronomicznych. W bazach zarejestrowano ich 6,6 tys., a wykreślono 4,4 tys.

Czytaj także: Luksusowe restauracje też idą w dostawy

Pozostało jeszcze 90% artykułu
Biznes
Wizjoner z Harvardu: Biznes musi postawić się Trumpowi albo pożałuje
Biznes
UE odrzuca żądania Putina, Kanada chce zbliżenia z Europą
Biznes
Światłowodowa Europa. Polska nadal poniżej średniej
Biznes
Masa błędów we wnioskach w ramach Mój Prąd 6.0. Można stracić dotację
Materiał Promocyjny
Warunki rozwoju OZE w samorządach i korzyści z tego płynące
Biznes
Prezes Agro Ubezpieczeń: Pieniędzy dla rolników nie zabraknie
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń