Ostatnie dni przyniosły niewielkie podwyżki notowań najlepszych mięs, na przykład szynki i schabu bez kości, ale po świętach możliwe są spadki cen wieprzowiny.

Zboża, które w drugiej połowie listopada trochę podrożały, w grudniu znowu staniały o kilka procent. Eksperci z BGŻ podkreślają, że w najbliższych miesiącach stawki za ziarno będą kształtować się, podobnie jak na rynku światowym, w powiązaniu z sytuacją w sektorze finansowym i tanim eksportem z Rosji i Ukrainy. Na razie ceny pszenicy w UE spadają. W Polsce dodatkowo wpływ na notowania zbóż może mieć import ziarna paszowego z południa Europy. Widoczny wzrost cen spodziewany jest w II kwartale 2009 roku.

Ostatnio poszła w górę cena śruty sojowej. W listopadzie kosztowała poniżej tysiąca zł za t, teraz oferowana jest na giełdach po 1020 zł za t. Drożeje też śruta rzepakowa.

Na giełdach w ciągu tygodnia wzrosły minimalnie ceny najlepszych mięs, ale – jak twierdzą maklerzy – zmiany te mają charakter przejściowy i wynikają z ostatnich wzmożonych zakupów surowca przez mniejsze przetwórnie. Ceny półtusz wieprzowych np. na giełdzie Rol-Petrol w grudniu nie zmieniły się, a po świętach, jak co roku, przewidywana jest stabilizacja notowań lub nawet niewielkie spadki. Nadal tanie są tłuszcze drobne i podroby, na które jest małe zapotrzebowanie na rynku.

Warzywa, mimo zbliżających się świąt i wzmożonych zakupów, nie drożeją. To wynik dużej podaży, której sprzyja dość wysoka jak na tę porę roku temperatura. Za większość warzyw płaci się mniej niż przed rokiem.