Tegoroczne zbiory kiwi w Chinach zostały oszacowane na 460 tys. ton, a we Włoszech na 436 tys. ton. Mimo wzrostu powierzchni upraw o 7 proc. Włochy zebrały o 24 tys. ton mniej owoców niż przed rokiem. Na trzecim miejscu na świecie uplasowała się Nowa Zelandia z wynikiem 353 tys. ton.

Prognozy przewidują wzrost produkcji owocu kiwi na świecie o 23 proc. do 2013 r. Chiny mają utrzymać pozycję lidera, zwiększając w najbliższych czterech latach produkcję o 20 proc., podobnie jak Włochy, które w 2013 r. będą uprawiały 530 tys. ton kiwi – o 22 proc. wiecej niż obecnie. Głównymi regionami upraw są tu Lazio, Piemont, Emilia Romagna i Veneto – całkowita powierzchnia wynosi ok. 23 tys. ha.

Do światowej czołówki producentów kiwi dołączy Chile, gdzie w latach 2009 – 2013 uprawy tego owocu zwiększą się o 85 proc. (do 315 tys. ton). Nowa Zelandia w tym czasie poprawi swój wynik tylko o 8 proc., osiągając poziom produkcji 380 tys. ton.

Włochy eksportują ok. 330 tys. ton kiwi za granicę, osiągając przychody rzędu 300 mln euro. Kraje unijne odbierają 70 proc. włoskiego eksportu. Poza Włochami uprawa kiwi w Europie nie będzie znacząco rosła. Grecja zebrała w tym roku 90 tys. ton kiwi, do 2013 r. poziom ten pozostanie bez zmian. Francja ma poprawić wyniki o 9 proc., osiągając w 2013 r. zbiory kiwi wielkości 75 tys. ton. Na kolejnych miejscach ze zbiorami nieprzekraczającymi kilkunastu tysięcy ton znajdują się Portugalia i Hiszpania.