Etykiety na wędlinach zawierają braki

Co trzecia partia skontrolowanych przetworów z mięsa czerwonego była nieprawidłowo oznakowana — podała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno — Spożywczych. Producenci nie ujawnią m.in. wszystkich składników

Aktualizacja: 29.06.2010 13:42 Publikacja: 29.06.2010 13:40

Etykiety na wędlinach zawierają braki

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego. Stanowią one około 6 proc. firm działających w tej branży w Polsce. Inspektorzy sprawdzili kiełbasy, wędliny oraz konserwy.

13,5 proc. skontrolowanych partii miało nieprawidłowości w zakresie "parametrów fizykochemicznych", czyli m.in. zawyżoną zawartość wody, tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta.

Nieprawidłowe znakowanie stwierdzono w przypadku 91 partii przetworów z mięsa czerwonego, czyli ok. 37,4 proc. skontrolowanych partii.

Inspektorzy stwierdzili m.in. brak w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym substancji alergennych i dozwolonych substancji dodatkowych), a także podanie większej niż wynikająca z receptury zawartości procentowej mięsa.

Dla kiełbas suszonych producenci deklarują zawartość wody od 30 do 75 proc., podczas gdy polska norma dopuszcza poziom nieprzekraczający 55 proc. dla kiełbas suszonych średnio rozdrobnionych oraz 59 proc. dla kiełbas suszonych grubo rozdrobnionych.

Zawartość wody w kiełbasach podsuszanych, wg krajowej normy powinna być na maksymalnym poziomie 63 proc., natomiast wg norm zakładowych, jakie deklarują producenci, zawartość wody jest na poziomie od 55 — 79 proc. W związku z zaistniałymi nieprawidłowościami wojewódzkie inspektoraty JHARS nałożyły łącznie ponad 173 tys. złotych kar.

[i]kontrola w zakresie parametrów fizykochemicznych obejmowała oznaczenie zawartości: białka, wody, tłuszczu, soli i skrobi[/i]

Kontrolę przeprowadzono w 74 zakładach przetwórstwa mięsnego. Stanowią one około 6 proc. firm działających w tej branży w Polsce. Inspektorzy sprawdzili kiełbasy, wędliny oraz konserwy.

13,5 proc. skontrolowanych partii miało nieprawidłowości w zakresie "parametrów fizykochemicznych", czyli m.in. zawyżoną zawartość wody, tłuszczu oraz zaniżoną zawartość białka w stosunku do deklaracji producenta.

Biznes
Kto inwestuje w Rosji? Nikt. Prezes Sbierbanku alarmuje
Biznes
Chińskie firmy medyczne wykluczone z dużych unijnych przetargów
Biznes
Trump ostrożny ws. Iranu. Europejska produkcja zbrojeniowa, Rosja na krawędzi kryzysu
Biznes
Europa musi produkować pięć razy więcej broni, by stawić czoło Rosji
Materiał Promocyjny
Firmy, które zmieniły polską branżę budowlaną. 35 lat VELUX Polska
Biznes
Bioróżnorodność wymaga coraz większej uwagi