Czekolada i wina dalekie od ideału

Do sklepów w Polsce trafia podrabiana żywność. – Fałszerstwa to margines – broni się branża

Publikacja: 16.07.2010 03:43

Polski rynek wina i czekolady

Polski rynek wina i czekolady

Foto: Rzeczpospolita

Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej wzbudziło 13,3 proc. słodyczy czekoladowych – poinformował wczoraj Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, na zlecenie którego została przeprowadzona kontrola. Jedne z częstszych uchybień dotyczyły nadzienia. Przykłady? Banany w galaretce oblane gorzką czekoladą w rzeczywistości nie zawierały bananów, a w czekoladzie nadziewanej „z kawą i whisky” – nie było kawy. Z kolei w poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek był sok jabłkowy.

Wynikami kontroli nie jest zaskoczony Dariusz Orłowski, prezes Wawelu, giełdowego producenta słodyczy. – Branża słodyczy nawet w czasie dekoniunktury radzi sobie całkiem dobrze, a to przyciąga nowych graczy. Z kolei drożejące surowce powodują, że rosną ciągoty do zastępowania tych surowców innymi, tańszymi składnikami – mówi szef krakowskiej spółki.

Inspekcja Handlowa skontrolowała także wyroby winiarskie. Nieprawidłowości wykryła w 6,2 proc. zbadanych próbek. Najczęstsze wpadki dotyczyły niewłaściwej zawartości cukrów i zaniżonej ilości alkoholu. W błąd wprowadzały też określenia na opakowaniach. Zamiast „napój winopochodny aromatyzowany” podawano, że jest to „wino”.

– Nieprawidłowości to margines – uspokaja Elżbieta Pawłowska z Krajowej Rady Winiarstwa i Miodosytnictwa. – Zdarzają się szczególnie w małych firmach, które działają na pograniczu szarej strefy.

W błąd wprowadzają konsumentów nie tylko producenci wina i słodyczy. Z najnowszego raportu Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wynika, że w 2009 r. miała ona zastrzeżenia do ok. 16 proc. skontrolowanej żywności.

– Odsetek nieprawidłowości, do których dochodzi w Polsce, nie różni się od średniej unijnej – podkreśla Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności. Dodaje, że w niektórych branżach dochodzi wręcz do poprawy sytuacji, np. na rynku masła, które jeszcze kilka lat temu było masowo fałszowane w Polsce. Jest to m.in. efekt wprowadzenia wysokich kar za fałszowanie żywności do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, np. maksymalna kara może sięgać 10 proc. rocznych obrotów producenta.

Andrzej Gantner podkreśla, że nie wszystkie nieprawidłowości wiążą się ze złą wolą producentów. Dotyczy to głównie informacji na opakowaniach i etykietach: – Prawo w tym zakresie jest bardzo skomplikowane i dlatego szczególnie małe firmy, które nie mają działów prawnych, mogą mieć kłopot z jego interpretacją.

[i]masz pytanie, wyślij e-mail do autorek [mail=b.drewnowska@rp.pl]b.drewnowska@rp.pl[/mail] [mail=k.kucharczyk@rp.pl]k.kucharczyk@rp.pl[/mail][/i]

Zastrzeżenia Inspekcji Handlowej wzbudziło 13,3 proc. słodyczy czekoladowych – poinformował wczoraj Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, na zlecenie którego została przeprowadzona kontrola. Jedne z częstszych uchybień dotyczyły nadzienia. Przykłady? Banany w galaretce oblane gorzką czekoladą w rzeczywistości nie zawierały bananów, a w czekoladzie nadziewanej „z kawą i whisky” – nie było kawy. Z kolei w poziomkowych biszkoptach z galaretką w czekoladzie zamiast poziomek był sok jabłkowy.

Pozostało 82% artykułu
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki
Biznes
Podcast „Twój Biznes”: Rok nowego rządu – sukcesy i porażki w ocenie biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Umowa na polsko-koreańską fabrykę amunicji rakietowej do końca lipca