Takie były lata 2006 i 2007, kiedy skupiono odpowiednio 6,1 i 6,9 tys. ton grzybów. Wartość skupu według raportu Głównego Urzędu Statystycznego za 2008 r. zatytułowanego "Leśnictwo2009" wyniosła odpowiednio 60,8 mln zł i 64,6 mln zł.

Kolejny rok, czyli 2008, był pod tym względem słabszy (skupiono 5,9 tys. tony grzybów o wartości 46,7 mln zł). Niestety dane za 2009 r. GUS poda dopiero w listopadzie.

Wartość grzybów, które rosną w polskich lasach ocenia się na 200-300 mln zł. Według szacunków Lasów Państwowych w Polsce jest 1,5 tys. grzybów jadalnych a kolejne 200 ma właściwości trujące. Ale nawet z tych jadalnych wykorzystujemy niewielką część. W 2008 r. Polska wyeksportowała w sumie prawie 6 tys. ton grzybów, z czego prawie 1,3 tony kurek, 3,2 tys. tony podgrzybków i 1,1 tys. tony borowików.

Statystyki nie obejmują natomiast zbioru na własne potrzeby i tzw. szarej strefy. Zasoby grzybów jadalnych, które można by przy średnim urodzaju pozyskiwać w Polsce szacuje się na ok. 20 tys. ton.