Ponad dziesięć wyrobów i potraw gruzińskiej kuchni zostało objętych ochroną patentową poinformował Iraklij Gwaładze szef gruzińskiego Urzędu Patentowego.
Gruzja zamierza też chronić na arenie międzynrodowej swoje receptury i marki kluczowych kuchni gruzińskiej.
W tym celu, jak podaje gazeta RBK, przygotowywana jest ustawa, która pozwoli na certyfikację wg. europejskiego systemu ochrony tradycyjnych marek towarowych żywności (TGS - Traditional Specialty Guaranteed). Chodzi o to, by towary pod gruzińskimi nazwami, np. chaczapuri (zapiekany placek z serem) były przygotowywane według jednej zatwierdzonej i opatentowanej receptury i z określonych składników.
- To nie da natychmiastowych korzyści naszym rolnikom oraz gospodarce, ale w końcu pomoże gruzińskim produktom zdobyć renomę w świecie - zauważa Bakur Kwezereli, minister rolnictwa Gruzji.
Wcześniej proces certyfikacji przeszło 18 gatunków gruzińskich win. W sierpniu agencja Nowasti-Gruzja pisała, że władze w Tibilisi doprowadziły do zwrócenia do kraju, marek win Chwanczkara i Kindzmarauli, które zarejestrował w USA jeden z biznesmenów.