Największym światowym producentem migdałów są Stany Zjednoczone, z 85-proc. udziałem w globalnym rynku. Spośród państw Unii Europejskiej do liczących się producentów należą przede wszystkim Hiszpania, Włochy oraz Grecja.
W sumie we wszystkich krajach unijnych w sezonie 2011/2012 łączne zbiory migdałów oszacowano na około 96,4 tys. ton wobec 88,9 tys. ton w poprzednim - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAMMU-FAPA), na podstawie najnowszego raportu dot. rynku orzechów w UE.
Unijna konsumpcja wynosi łącznie około 285,4 tys. ton, czyli nieznacznie więcej niż sezon wcześniej. Z uwagi na duże zapotrzebowanie na te orzechy na unijnym rynku, import jest znaczący i w bieżącym sezonie 2012/2013 prognozowany jest na około 200 tys. ton.
W sezonie 2010/2011 aż 95 proc. dostaw na europejski rynek stanowiły amerykańskie migdały, których sprowadzono ponad 192 tys. ton, podczas gdy całkowity import wyniósł wówczas 202 tys. ton. Pozostałe ilości tych orzechów kupiono w Australii - 6,2 tys. ton - oraz niewielkie ilości w Maroku, Chile i Syrii.
Kraje unijne są też eksporterem migdałów. W sezonie 2011/12 eksport wyniósł 11,4 tys. ton, w bieżącym sezonie planuje się wywóz podobnej ilości. Najwięcej migdałów wysyła się corocznie na Ceutę (hiszpańska jednostka administracyjna, miasto położone na afrykańskim cyplu tworzącym Cieśninę Gibraltarską) oraz do Szwajcarii, USA czy Rosji.