W ostatnim czasie największym problemem branży są rekordowo wysokie ceny surowców.
– W ciągu roku wzrosły one średnio o 50 proc. – szacuje Marek Przeździak, sekretarz Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco. Stowarzyszenie to podaje, że od początku 2007 r. ziarno kakaowe zdrożało o 17 proc. Natomiast w ciągu ostatnich 12 miesięcy o około 60 proc. w górę poszły ceny pełnego mleka w proszku, a o blisko 50 proc. masła.
Dla większości firm konieczne stało się wprowadzenie podwyżki cen. Od 1 grudnia o 12 proc. w górę poszły ceny ciastek produkowanych przez Lambertz Polonia.
– Była to pierwsza podwyżka cen naszych produktów od 2004 roku – wyjaśnia Marek Kretek, dyrektor generalny Lambertz Polonia. Firma ta nie obawia się o spadek popytu na jej ciastka w tym roku. Nie wyklucza jednak, że jej wynik finansowy netto będzie niższy od planowanego.
W październiku, po raz drugi w tym roku, o 3 – 5 proc. ceny części swoich produktów podniósł Wawel.