Świadectwo jakości i certyfikat zgodności są dokumentami potwierdzającymi zgodność procesu produkcji wyrobu regionalnego z zastrzeżoną podczas unijnej rejestracji specyfikacją. W ubiegłym roku IJHARS wydała ich najwięcej, czyli108, producentom rogala świętomarcińskiego. 23 świadectwa otrzymali producenci oscypków, a osiem redykołki.
Do tej pory Polska wysłała do Komisji Europejskiej łącznie 36 wniosków o rejestrację produktów regionalnych. Certyfikat otrzymały 23 z nich (z tego osiem w 2010 r.).
Z ostatniego wyliczenia Brukseli wynika, że roczny obrót produktami regionalnymi w Unii Europejskiej warty jest ponad 14 mld euro, czyli niemal 60 mld złotych. Dane te dotyczą wyrobów ze znakami Chroniona Nazwa Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne. Obecnie posiada jest we Wspólnocie ok. 960 produktów.
Najwięcej – ponad 200 - certyfikatów zdobyli do tej pory Włosi. Wyroby z ich kraju stanowią około jednej trzeciej łącznej wartości produkcji w całej Unii. W czołówce pod względem zarejestrowanych produktów są także Francja (ponad 180 certyfikatów) i Hiszpania (ponad 150).