Miód ten zwany po litewsku Sein?/Lazdij? krašto medus produkowany jest na obszarze położonym w dorzeczu Niemna na pograniczu Polski i Litwy, na terytorium tzw. mezoregionu Pojezierza Wschodniosuwalskiego.
Resort rolnictwa informuje, że zarejestrowany miód może być sprzedawany wyłącznie miód pszczeli nektarowy – wielokwiatowy. Jest to produkt wyjątkowy i ściśle związany z obszarem, z którego pochodzi. „Region ten charakteryzuje się dużym udziałem naturalnych ekosystemów łąkowych, torfowiskowych, zaroślowych oraz leśnych o bogatym składzie florystycznym. Miód wytwarzany jest w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych (m.in. z różnych gatunków wierzb, klonów, mniszka pospolitego, koniczyny białej i łąkowej) ze znacznym udziałem roślin motylkowych" – podaje ministerstwo.
Jest to kolejny, po fasoli wrzawskiej, polski produkt zarejestrowany przez Komisję Europejską jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Do tej pory Polaka zarejestrowała w sumie 34. produkty. Najsłynniejsze to oscypek, kabanosy i rogal świętomarciński.
Obecnie na rejestrację czekają ser koryciński swojski i jagnięcina podhalańska. Oba wnioski są już po pierwszej publikacji w dziennikach urzędowych w UE.