Miody wałeckie na liście produktów tradycyjnych

Miody wałeckie i akacjowy miód cedyński wpisano na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Na liście jest już 18 produktów tradycyjnych z województwa zachodniopomorskiego

Publikacja: 28.02.2013 16:42

Początki pszczelarstwa i wytwarzania miodów wałeckich sięgają czasów przedwojennych, kiedy miody wytwarzali Niemcy zamieszkujący tereny powiatu wałeckiego. Osadnicy polscy, którzy zjawili się po wojnie na tych ziemiach, zastali poniemieckie ule. Szybko zaczęli rozstawiać także swoje pasieki i wytwarzać miody. W pierwszej połowie lat 70. w powiecie naliczono 262 pasieki. Do związku pszczelarzy należało wtedy 155 osób, mających łącznie ponad 3,1 tys. uli.

Walory smakowe i zdrowotne miodu wałeckiego doceniło w 2011 r. jury konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów, przyznając miodom wyróżnienie. Jak podkreślają sami wytwórcy: "Wałecki miód - to skarb, który mamy w zasięgu naszej ręki."

Kolejnym produktem tradycyjnym jest akacjowy miód cedyński, który charakteryzuje się płynną konsystencją i przezroczystą, jasnozłotą barwą. Miód otrzymał w 2012 r. pierwszą nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów za dobrą jakość produktu i wieloletnią tradycję wytwarzania.

Aby produkt uzyskał status regionalny, musi spełniać wiele warunków, m.in. powstawać z wykorzystaniem tradycyjnych metod, które są używane od co najmniej 25 lat.

Wnioski o wpisanie na listę produktów tradycyjnych kierowane są do marszałków województw, którzy wysyłają je do ministra rolnictwa. Resort decyduje o wpisaniu na listę.

Na liście produktów regionalnych z woj. zachodniopomorskiego, obok wpisanych ostatnio miodów, jest także m.in. chleb wiejski wojenny, paprykarz szczeciński, jeziorowy ogórek kiszony, kiszka szwedzka czy miody przelewickie.

Początki pszczelarstwa i wytwarzania miodów wałeckich sięgają czasów przedwojennych, kiedy miody wytwarzali Niemcy zamieszkujący tereny powiatu wałeckiego. Osadnicy polscy, którzy zjawili się po wojnie na tych ziemiach, zastali poniemieckie ule. Szybko zaczęli rozstawiać także swoje pasieki i wytwarzać miody. W pierwszej połowie lat 70. w powiecie naliczono 262 pasieki. Do związku pszczelarzy należało wtedy 155 osób, mających łącznie ponad 3,1 tys. uli.

Walory smakowe i zdrowotne miodu wałeckiego doceniło w 2011 r. jury konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Smaki Regionów, przyznając miodom wyróżnienie. Jak podkreślają sami wytwórcy: "Wałecki miód - to skarb, który mamy w zasięgu naszej ręki."

Biznes
Znamy laureatów 14. edycji Nagrody Polskiej Rady Biznesu
Materiał Promocyjny
Bank Pekao S.A. uruchomił nową usługę doradztwa inwestycyjnego
Biznes
Chińskie auta zalewają Europę, Trump grozi Rosji, Macron w Azji
Biznes
Plan dla zbrojeniówki krok bliżej. Jest decyzja rządu
Materiał Promocyjny
Europejska suwerenność cyfrowa: Play i Scaleway łączą siły w rewolucji chmurowej dla polskiego biznesu
Materiał Promocyjny
Cyberprzestępczy biznes coraz bardziej profesjonalny. Jak ochronić firmę
Biznes
Afera Volkswagena: zapadły wyroki więzienia dla byłych menedżerów
Materiał Promocyjny
Pogodny dzień. Wiatr we włosach. Dookoła woda po horyzont