Tylko w ciągu ostatniego tygodnia notowania cukru spadły w Nowym Jorku i Londynie odpowiednio 3 i 2 proc. W relacji miesięcznej spadki wyniosły 5 i 6 proc. – informuje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA). Obecnie cukier jest najtańszy od prawie 3 lat i nie wykluczone, że jego ceny będą maleć nadal.
- Ceny na giełdach powinny spadać, ale przecena będzie ograniczona odbudowującymi się zapasami. Przede wszystkim jednak obecnie notowania są poniżej kosztów produkcji w Brazylii, a taka sytuacja nie może się długo utrzymywać – mówi „Rz" Łukasz Chmielewski z Fammu/FAPA.
Fammu/FAPA tłumaczy, że na ostatnie spadki wpływ przede wszystkim miała zapowiedź rekordowej produkcji cukru w Brazylii, która jest jego największym producentem i eksporterem słodkich kryształków. Kampania już ruszyła i jej tempo wskazuje na bardzo dobre wyniki.
Większa niż oczekiwano ma być także produkcja w Meksyku i Tajlandii. Za przeceną przemawiała też realizacja majowego kontraktu terminowego na cukier surowy w Nowym Jorku, która przekroczyła 1,4 mln ton (najwięcej od 30 lat) oraz umacniający się dolar. Tak duża ilość cukru na rynku, który trafi w większości najprawdopodobniej do Azji i na Bliski Wschód, musiała zadziałać deprecjonująco na ceny – informuje Fammu/FAPA.
Sytuacja na rynku międzynarodowym oraz udana kapania cukrownicza 2012/2013 wpływa także – jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej – na powolny spadek cen na rynku krajowym. W marcu cena zbytu kilograma paczkowanego cukru kosztowała 3,29 zł, wobec 3,33 zł w styczniu tego roku oraz 3,54 zł przed rokiem.