USA: dwie restauracje w San Francisco wróciły do przyjmowania napiwków

Coraz więcej amerykańskich restauracji zaczęło w ostatnich miesiącach rezygnować z zachęcania gości do dawania napiwków. Nie wszędzie jednak ten eksperyment zakończył się powodzeniem.

Aktualizacja: 20.01.2016 15:28 Publikacja: 20.01.2016 15:04

USA: dwie restauracje w San Francisco wróciły do przyjmowania napiwków

Foto: 123rf.com

Thad Vogler, właściciel dwóch lokali w San Francisco, właśnie zmienił zdanie, obniżył ceny i znów stworzył gościom możliwość pozostawienia dodatkowego wynagrodzenia za obsługę.

Na początku 2015 roku Vogler, podobnie jak właściciele kilku innych znanych restauracji dla klasy średniej i zamożniejszych Amerykanów, zdecydował się na rezygnację z napiwków w dwóch lokalach – Bar Agricole i Trou Normand. Aby wyrównać różnice płac między pracownikami obsługującymi bezpośrednio gości oraz pracującymi na kuchennym zapleczu, wynagrodzenia podniesiono o 20 proc., podobnie jak ceny serwowanych potraw i napojów.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Biznes
Dodatkowe 26 mld zł na obronność zatwierdzone. Zgoda KE dla Polski
Biznes
Adam Bodnar i Leszek Balcerowicz na konferencji TEP
Biznes
Komputronik pozyskał inwestora. Kurs szybuje
Biznes
Jak obniżyć ceny mieszkań? Cła na nawozy i plan podatkowy Trumpa
Biznes
Będą cła na nawozy z Rosji i Białorusi. Grupa Azoty częściowo zadowolona