Parlament Europejski: Ograniczenie ilości marnowanego jedzenia

Parlament Europejski proponuje działania, które mają doprowadzić, w 2030 roku, do zmniejszenia o połowę 88 mln. ton jedzenia, marnowanego, co roku w UE poprzez ograniczenie restrykcji odnoszących się do darowizn jedzenia oraz do rozwiania wątpliwości dotyczących oznaczeń „daty minimalnej trwałości” i „należy spożyć do”.

Publikacja: 16.05.2017 14:58

Parlament Europejski: Ograniczenie ilości marnowanego jedzenia

Foto: Fotolia

Rezolucję przyjęto w głosowaniu we wtorek 623 głosami za, przy 33 głosach przeciw i 20 wstrzymujących się od głosu.

Posłowie wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku (w porównaniu do 2014), jest to cel wprowadzony przez Parlament do przepisów dotyczących odpadów, przyjętych w marcu b.r.

Władze krajowe oraz zaangażowane strony powinny lepiej edukować konsumentów i pomóc im w zrozumieniu etykiet: „daty minimalnej trwałości" i „należy spożyć do, z naciskiem na fakt, że można jeść produkty po upłynięciu „daty minimalnej trwałości - stwierdzono w tekście.

Posłowie zwrócili się do Komisji Europejskiej o zbadanie powiązania między oznaczeniem daty a zapobieganiem marnotrawieniu żywności

Komisja powinna również zaproponować zmiany w dyrektywie o VAT, w celu autoryzacji zwolnienia darowizn żywności z VAT, dodano w tekście.

Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), powinien być użyty do finansowania infrastruktury magazynowania i transportu darowanej żywności

Ilość jedzenia marnowanego każdego roku w UE oceniono na 88 milionów ton, co wynosi 173 kg rocznie na głowę. Produkcja wyrzucanego jedzenia oraz jego utylizacja prowadzi do emisji CO2, w wysokości 170 milionów ton oraz do zużycia 26 milionów ton zasobów.

Rezolucję przyjęto w głosowaniu we wtorek 623 głosami za, przy 33 głosach przeciw i 20 wstrzymujących się od głosu.

Posłowie wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku (w porównaniu do 2014), jest to cel wprowadzony przez Parlament do przepisów dotyczących odpadów, przyjętych w marcu b.r.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Spadki i darowizny
Poświadczenie nabycia spadku u notariusza: koszty i zalety
Prawo w Firmie
Trudny państwowy egzamin zakończony. Zdało tylko 6 osób
Podatki
Składka zdrowotna na ryczałcie bez ograniczeń. Rząd zdradza szczegóły
Ustrój i kompetencje
Kiedy można wyłączyć grunty z produkcji rolnej
Sądy i trybunały
Reforma TK w Sejmie. Możliwe zmiany w planie Bodnara