W 2018 roku w 28 krajach Unii Europejskiej wyprodukowano w sumie  niemal 190 tys. ton pierników. To o 21 procent mniej niż w 2008 roku, kiedy to na rynek trafiło 239 tys. ton słodkich świątecznych wypieków. W 2017 roku unijna produkcja pierników była na poziomie 199 tys. ton.

Niemal połowa, bo aż 44 proc. pierników produkowana jest w Niemczech. W tym roku niemieccy wytwórcy pierników wyprodukowali 82500 ton słodkich ciastek, niewiele mniej niż w zeszłym roku. Jednak w porównaniu z 2008 rokiem zanotowali drastyczny spadek. Dziesięć lat temu w Niemczech wyprodukowano 104 tys. ton pierników.

W 1995 roku było apogeum produkcji pierników w Niemczech - powstało ich wtedy aż ponad 116 tys. ton.

Na drugim miejscu wśród europejskich producentów jest Holandia z 45 tys. ton a na trzecim Polska - z 27 tys. ton. W sumie te trzy kraje były w 2018 roku odpowiedzialne za produkcję ponad 2/3 wszystkich europejskich pierników.