W ankiecie zamówionej przez organizację hodowców drobiu dostarczającego foie gras CIFOG 82 proc. pytanych osób uznało ten smakołyk za najważniejszy składnik wszelkich spotkań przy stole podczas świąt. Przeprowadzono ją w dniach 17-21 grudnia wśród 1003 osób w wieku od 18 lat.

Do chwili pojawienia się w końcu listopada epidemii ptasiej grypy we Francji, pierwszy raz od 2007 r., kilka krajów, m.in. Japonia największy importer foie gras, zawiesiło sprowadzanie francuskiego drobiu. Resort rolnictwa zapewnia z kolei, że spożywanie drobiu, wątroby, jaj nie stanowi żadnego zagrożenia zachorowania na tę chorobę.

Według danych CIFOG sektor produkcji foie gras daje bezpośrednie i pośrednie zatrudnienie 100 tys. ludzi, zapewnia obroty 2 mld euro i przyczynia się sumą 57,3 mln euro do bilansu handlowego. Francja jest największym na świecie producentem tego artykułu spożywczego, przypada na nią 78 proc. całości, w 2014 r. wyprodukowała 19 608 ton.