Polska potentatem przetwórstwa: Ryby płyną z Polski

Importujemy surowiec, by go przerobić i wysłać dalej z zyskiem.

Aktualizacja: 06.11.2017 06:24 Publikacja: 05.11.2017 18:01

Polska potentatem przetwórstwa: Ryby płyną z Polski

Foto: 123RF

Polscy rybacy złowili w ubiegłym roku o jedną czwartą mniej dorszy, spadły też połowy szprotów, jemy wciąż mniej więcej tyle samo ryb, a jednak branża rybna się rozwija dzięki eksportowi. Polskie firmy, które potrzebne im ryby sprowadzają z zagranicy, konsolidują się i – przynajmniej część z nich – liczy zyski.

Według Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej handel zagraniczny pobił w ubiegłym roku rekord, na co wpłynęły też wysokie ceny ryb na świecie. Eksport wzrósł o 8 proc., do 476 tys. ton, i o 13,5 proc. pod względem wartości, do 1,8 mld euro.

Pozostało 81% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”