Portal The Olive Press napisał, że firma Comapa, dostawca sieci Carrefour został oskarżony przez Stowarzyszenie Producentów Granady, że błędne oznaczenia ich produktów wprowadzają w błąd klientów. Stowarzyszenie zażądało wycofania ze sklepów.
Comapa przyznała, że szynka pochodzi z wyhodowanych w Polsce świń, ale zapewnia, iż produkcja jamon iberico odbywa się lokalnie w Hiszpanii.
Problem tylko w tym, że tradycyjna szynka produkowana jest z konkretnej rasy świń hodowanych lokalnie, a nie z importowanych. szynka może może zawierać tylko dwa składniki: szynka i sól. Proces dojrzewania musi trwać od 16 do 20 miesięcy. Wszyscy producenci muszą poddać się kontroli by uzyskać specjalny certyfikat autentyczności "Jamones La Alpujarra".
Według portalu The Olive Press szynka sprzedawana przez Compa nie tylko nie była produkowana z lokalnych świń, ale nie dojrzewała także przepisowy czas - a jedynie 8 miesięcy. także jej cena była podejrzanie niska - 25 euro zamiast 80 euro za te z lokalnym certyfikatem.
Na dodatek przedstawiciele branżowego związku producentów jamon iberico twierdzą, że szynka importowana z Polski byłą "kiepskiej jakości".