Reklama
Rozwiń

Sezon na spadki cen żywności, cukier przestał krzepić

Rosnący apetyt na masło osłabia spadki cen mleka. A moda na zdrowy tryb życia obniża ceny cukru.

Aktualizacja: 07.06.2018 14:38 Publikacja: 06.06.2018 21:00

Sezon na spadki cen żywności, cukier przestał krzepić

Foto: pexels.com

Przed rokiem wybuchła afera z fipronilem. Jej ślady widać do dziś w spadkach cen jaj. Według prognoz analityków BZ WBK, PKO BP, Credit Agricole, BGŻ BNP Paribas oraz Alior Banku, które biorą udział w rankingu prognoz cen surowców rolnych, ceny jaj czekają w ciągu kwartału spadki o dalsze 14 proc., w odniesieniu do cen z kwietnia. W ciągu kwartału spadną jeszcze ceny mleka (o 3,7 proc.), bydła (o 2,5 proc.) oraz pszenicy (o 3,7 proc.) i rzepaku, przy czym zgodnie z prognozami te dwa ostatnie surowce mogą jeszcze nieznacznie drożeć do końca czerwca (średnio o 1,6 oraz 0,3 proc.).

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement