Reklama

Sezon na spadki cen żywności, cukier przestał krzepić

Rosnący apetyt na masło osłabia spadki cen mleka. A moda na zdrowy tryb życia obniża ceny cukru.

Aktualizacja: 07.06.2018 14:38 Publikacja: 06.06.2018 21:00

Sezon na spadki cen żywności, cukier przestał krzepić

Foto: pexels.com

Przed rokiem wybuchła afera z fipronilem. Jej ślady widać do dziś w spadkach cen jaj. Według prognoz analityków BZ WBK, PKO BP, Credit Agricole, BGŻ BNP Paribas oraz Alior Banku, które biorą udział w rankingu prognoz cen surowców rolnych, ceny jaj czekają w ciągu kwartału spadki o dalsze 14 proc., w odniesieniu do cen z kwietnia. W ciągu kwartału spadną jeszcze ceny mleka (o 3,7 proc.), bydła (o 2,5 proc.) oraz pszenicy (o 3,7 proc.) i rzepaku, przy czym zgodnie z prognozami te dwa ostatnie surowce mogą jeszcze nieznacznie drożeć do końca czerwca (średnio o 1,6 oraz 0,3 proc.).

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Przemysł spożywczy
Małpki królują na stacjach benzynowych. Stacje walczą o handel procentami
Materiał Promocyjny
UltraGrip Performance 3 wyznacza nowy standard w swojej klasie
Przemysł spożywczy
Unilever zabronił szefowi Ben & Jerry’s produkcji propalestyńskich lodów. On i tak je zrobi
Przemysł spożywczy
Henryk Kania dostanie list żelazny, jeśli wpłaci 8 mln zł poręczenia
Przemysł spożywczy
„Koniec głaskania się po głowach w branży roślinnej”. Rewolucji nie ma, ale branża rośnie
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Przemysł spożywczy
Ceny kawy w USA rosną przez cła Trumpa – palarnie biją na alarm
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama