Reklama

Branża, w której brak rąk do pracy

Producenci żywności nie mają jak zatrudniać nowych pracowników.

Publikacja: 24.03.2020 20:00

Branża, w której brak rąk do pracy

Foto: Adobe Stock

Brak pracowników i brak przepisów na czas kryzysu – to dziś główne zmartwienia producentów żywności.

Czytaj także: Producent wódki prosi klientów, by nie robili z niej odkażacza do rąk

Przepisy są na tak wysokim poziomie ogólności, że eksperci z wieloletnim stażem nie są pewni, które dokładnie ogniwa łańcucha zaopatrzenia w żywność są wpisane do infrastruktury krytycznej państwa. Choć producentom nie grozi podobny kryzys jak reszcie gospodarki – czyli brak zapotrzebowania na ich produkty lub zwolnienia pracowników – to mają swoją listę obaw. W tym, odwrotnie niż reszta, o brak kadry.

– Zakłady mleczarskie będą szukać pracowników, także na wypadek konieczności uzupełnienia kadr, gdy stali pracownicy zostaną wysłani na kwarantannę lub wezmą wolne na opiekę nad dziećmi – mówi Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.

Reklama
Reklama

Problem w tym, że bez podstawowych badań medycyny pracy nie można wpuścić nowego pracownika na salę produkcyjną. Producenci alarmują, że nie sposób teraz wykonać tych badań.

– Jak podejść do zatrudnienia pracowników w zakładach przetwórczych, kiedy ci nie mają możliwości zrobienia badań lekarskich? Medycyna pracy nie pracuje, lekarze POZ przyjmują tylko w trudnych przypadkach – mówi Maliszewska.

Przedstawiciele branży rozmawiają więc z głównym inspektorem sanitarnym. W środę mieli się spotkać na wideokonferencji. A pytań jest sporo – m.in. jakie procedury należy zastosować w przypadku pojawienia się Covid-19 wśród członków załogi? Co w sytuacji, jeśli zakłady znalazłyby się w strefie kordonu sanitarnego?

Największe obawy są związane z rozerwaniem łańcucha dostaw. – Żaden zakład nie jest samowystarczalny, potrzebuje surowców, opakowań, utylizacji resztek poprodukcyjnych. Jeśli którekolwiek ogniwo łańcucha wypada, to produkcja staje. Zakłady nie wyciągają ręki do rządu po pieniądze, ale po pakiet, który zapewni im działanie przez uznanie ich za branże strategiczne – mówi Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Przemysł spożywczy
List żelazny dla Henryka Kani podwójnie zaskarżony? Kania nie chce płacić 8 mln zł
Przemysł spożywczy
Asahi ostrzega: dane 1,5 mln klientów mogły wyciec po cyberataku
Przemysł spożywczy
Sieć Domino’s Pizza ma kłopoty. Kolejny brytyjski szef odchodzi, sprzedaż spada
Przemysł spożywczy
Giuseppe Lavazza: Kawa jeszcze będzie droga, szansa na zmianę najwcześniej za rok
Materiał Promocyjny
Startupy poszukiwane — dołącz do Platform startowych w Polsce Wschodniej i zyskaj nowe możliwości!
Przemysł spożywczy
Drożyzna kawie nie odpuszcza, ceny znów wzrosły o ponad 30 proc.
Materiał Promocyjny
Nowa era budownictwa: roboty w służbie ludzi i środowiska
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama