Hip hop jest najlepszy dla szwajcarskiego sera

- Hip hop jest zdecydowanie lepszy dla szwajcarskiego sera. Znacznie lepszy niż muzyka Mozarta - zgodnie orzekli badacze zaangażowani w niezwykły projekt naukowy.

Aktualizacja: 22.03.2019 04:21 Publikacja: 21.03.2019 12:18

Foto: AFP

Po roku badać naukowcy doszli do wniosku, że dzięki hip hopowi ser jest smaczniejszy - pisze agencja Reutera.

Dziewięć kręgów sera Emmental o wadze 10 kilogramów zostało umieszczonych w oddzielnych, drewnianych skrzyniach we wrześniu zeszłego roku. W każdej ze skrzyń grano inny rodzaj muzyki. Naukowcy z Uniwersytetu w Bernie chcieli sprawdzić jaki wpływ na ser będzie miała konkretna muzyka.

Szwajcarski ser słucha muzyki. Ponoć ma mu to pomagać

Sery "słuchały" utworu "We Got it From Here" - A Tribe Called Quest, "Czarodziejskiego fletu" Mozarta oraz "Stairway to Heaven" - Led Zeppelin. Poza tm ser został wystawiony na dzianie muzyki techno oraz utworu Monolith" - szwajcarskiego duetu Yello.

Specjalna komisja degustacyjna orzekła, że ser wystawiany na działanie hip hopu ma lepszy zapach, lepszy smak i jest bardziej intensywny. Członkowie komisji próbowali różnych kawałków sera, nie wiedząc jakiej muzyki "słuchały".

Naukowcy twierdzą, że rezonujące wewnątrz sera fale pomagają mu w lepszym dojrzewaniu i intensyfikuje smak oraz zapach. Beat Wampfler - serowar, który udostępnił swoja piwnice i sery do eksperymentu, powiedział agencji Reutera, że degustowanie sera  poddanego eksperymentowi odbyło się dwa razy i dwa razy rezultaty były dokładnie takie same.

Badania będą kontynuowane. Teraz ser będzie "słuchał" różnych kawałków hip hopowych.

Projekt "Sonic cheese: experience between sound and gastronomy" ma pokazać, że siła muzyki może wpływać na rozwój, cechy, a nawet smak sera. Muzyka ma wpływ na bakterie i enzymy, co przekłada się na fizyczne lub biologiczne reakcje zachodzące wewnątrz sera.

Po roku badać naukowcy doszli do wniosku, że dzięki hip hopowi ser jest smaczniejszy - pisze agencja Reutera.

Dziewięć kręgów sera Emmental o wadze 10 kilogramów zostało umieszczonych w oddzielnych, drewnianych skrzyniach we wrześniu zeszłego roku. W każdej ze skrzyń grano inny rodzaj muzyki. Naukowcy z Uniwersytetu w Bernie chcieli sprawdzić jaki wpływ na ser będzie miała konkretna muzyka.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Kup teraz
Przemysł spożywczy
Polacy oszczędzają i nie marnują żywności
Przemysł spożywczy
Kakao droższe od miedzi. Zyskuje na wartości szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Chude lata dla alkoholi. Uderzyła je akcyza
Przemysł spożywczy
Kakao drożeje szybciej niż bitcoin
Przemysł spożywczy
Wielka Brytania grozi zakazem importu polskiego drobiu z powodu salmonelli