fbTrack

Przemysł spożywczy

Szwajcarzy wykorzystują CO2 z atmosfery do gazowania mineralnej

Adobe Stock
Szwajcarska firma wykorzystuje CO2 z powietrza do tworzenia bąbelków w wodzie mineralnej.

Valser, popularna szwajcarska marka wody mineralnej, której właścicielem jest koncern Coca-Cola - będzie produkować wodę gazowaną nasyconą dwutlenkiem węgla pozyskanym z powietrza. To pierwsza firma na świecie, która zastosuje taką metodę.

Producent wody współpracuje ze szwajcarskim startupem Climeworks, który dzięki technologii Direct Air Capture (DAC), wychwytuje przez specjalne filtry z powietrza CO2 i poddaje go obróbce, a następnie dodaje do wody Valser. Metoda jest skuteczna i pozwala na ponownie wykorzystywane dwutlenku węgla w całkiem naturalny sposób.

Pierwsza komercyjna instalacja pozyskiwania CO2 z powietrza powstała w maju 2017 roku i co roku pozyskuje 900 ton dwutlenku węgla. Instalacja znajduje się w miejscowości Hinwil koło Zurychu i pozyskiwany z powietrza dwutlenek węgla wykorzystuje tak że do wytwarzania nawozu, który kupują okoliczne szklarnie.

Christoph Gebald, jeden ze współzałożycieli Climeworks, powiedział portalowi "Fast Company", że przemysł spożywczy, a konkretnie producenci napojów oraz właściciele szklarni, to obecnie niemal jedyni odbiorcy CO2.

Firma Climeworks chce do 2025 roku pozyskiwać z atmosfery ok. 1 procenta globalnej emisji CO2. Na razie pozyskiwanie dwutlenku węgla z atmosfery jest znacznie bardziej kosztowne niż tradycyjne metody jego wytwarzania, ale już wkrótce uda się obniżyć koszty produkcji - uważa Jan Wurzbacher, współwłaściciel firmy i jej dyrektor generalny.

Źródło: rp.pl

REDAKCJA POLECA

NAJNOWSZE Z RP.PL