Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 27.10.2020 13:37 Publikacja: 27.10.2020 13:37
Foto: AdobeStock
Sprzedaż szwajcarskiej czekolady spadła w okresie styczeń-sierpień o 14,3 procent. Szczególnie mocny spadek był w okresie od kwietnia do sierpnia – w stosunku do porównywalnego okresu 2019 roku spadek wyniósł 21,5 procenta. Organizacja zrzeszająca producentów czekolady Chocosuisse w informacji o spadkach zwróciła uwagę, że spadła zarówno sprzedaż na rodzimym rynku, jak i eksport.
Eksport jest bardzo istotny dla producentów czekolady ze Szwajcarii – 70 procent produkcji jest kierowana na rynki zagraniczne. Na znaczące spadki sprzedaży słodkości wpływa zwłaszcza spadek ruchu turystycznego, twierdzi Chocosuisse, zrzeszająca między innymi tak znane marki, jak Barry Callebaut czy Lindt&Spruengli.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Słynny amerykański producent lodów Ben & Jerry’s traci jednego ze współzałożycieli. Jerry Greenfield odchodzi z...
Prawie połowa Niemców ma nadwagę, a 11. na 100. boryka się z kryzysem otyłości. Niemieckie władze chcą to zmieni...
Gdyby nie keczup i makaron z serem, Warren Buffett miałby o jeden problem mniej. Podczas niedawnego występu w st...
W rok ceny kawy na światowych giełdach się podwoiły. Podwyżki właśnie docierają na półki sklepowe w Polsce. Kons...
Po zaledwie roku pracy na stanowisku prezesa Nestlé Laurent Freixe musi pożegnać się z firmą. Powodem jest ukryw...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas