Bakterie w mrożonych kawach znanych sieci

W trzech największych sieciach kawiarni w Wielkiej Brytanii – Costa Coffee, Starbucksie i Caffe Nero – wykryto bakterie kałowe.

Aktualizacja: 28.06.2017 11:06 Publikacja: 28.06.2017 10:31

Bakterie w mrożonych kawach znanych sieci

Foto: www.maxpixel.freegreatpicture.com

Sanepid dokonał na zlecenie BBC dogłębnego badania składników napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się szokujące. Badacze wykryli różne ilości bakterii grupy coli w mrożonych kawach pochodzących z Costa Coffee, Starbucksa i Caffe Nero.

Najgorzej wypadła brytyjska sieć Costa Coffee, posiadająca w swojej ojczyźnie około 1800 kawiarni (łącznie na całym świecie ma blisko 3000 lokali). Aż siedem z dziesięciu próbek lodu używanego w kawach tej firmy okazało się być skażone bakterią kałową. W Starbucksie i Caffe Nero wynik ten był nieco niższy – bakterie wykryto tam w trzech próbkach na dziesięć.

Ekspert z Chartered Institute of Environmental Health, Tony Lewis skomentował, że poziomy wykrytej bakterii są „niepokojące” i mogą one być czynnikiem chorobotwórczym u ludzi. Jak zaznaczył, bakterie grupy coli nie powinny znajdować się w żadnych ilościach w produktach spożywczych.

Wszystkie trzy sieci kawiarni obecne są także w Polsce. Każda z nich poinformowała już BBC o podjęciu działań w celu wyeliminowania bakterii z produktów. Costa Coffee zapewniła, że wprowadzi nowe zasady nakładania lodu przez pracowników oraz wymieni stare kruszarki do lodu na nowe. Starbucks i Caffe Nero zamierzają z kolei przeprowadzić swoje własne badania nad obecnością bakterii w ich mrożonych napojach.

Stanowisko COSTA COFFEE POLSKA SA

"W nawiązaniu do pojawiających się w mediach informacji na temat wyników badania składu napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii, zleconych przez BBC, COSTA COFFEE informuje, że wszystkie kawiarnie sieci zlokalizowane w Polsce działają zgodnie z najwyższymi standardami higieny i bezpieczeństwa.

Sieć kawiarni COSTA COFFEE funkcjonuje w oparciu o restrykcyjne procedury utrzymania czystości m.in. w zakresie czyszczenia sprzętów i urządzeń zgodnie z harmonogramem oraz wykonywania regularnych badań mikrobiologicznych wody. Dodatkowo, zarówno do utrzymania czystości, jak i do celów spożywczych używa się wyłącznie wody pitnej dostarczanej z sieci miejskich, które podlegają stałemu monitoringowi i kontrolom m.in. składu fizyko-chemicznego.

Wszystkie kawiarnie COSTA COFFEE w Polsce są pod stałym nadzorem Inspekcji Sanitarnej, która od początku 2017 roku przeprowadziła już ponad 50 kontroli, które nie wykazały istotnych uchybień. Dla międzynarodowej sieci COSTA COFFEE zdrowie, bezpieczeństwo oraz komfort klientów są priorytetem, a restrykcyjne standardy bezpieczeństwa narzucane są nie tylko wewnątrz struktury, ale również współpracującym z siecią partnerom.

W zaistniałej w Wielkie Brytanii sytuacji natychmiast podjęte zostały działania mające na celu zbadanie i aktualizację procedur w kawiarniach, ze szczególnym uwzględnieniem czynników zewnętrznych, takich jak firmy sprzątające czy dostarczające lód. W kolejnych tygodniach w brytyjskich kawiarniach, będą regularnie pobierane próbki lodu, tak by wyeliminować ryzyko powtórzenia się podobnej sytuacji. W oparciu o przeprowadzone kontrole zostaną także zaostrzone procesy przechowywania i serwowania lodu w kawiarniach na całym kontynencie."

Sanepid dokonał na zlecenie BBC dogłębnego badania składników napojów oraz czystości lokali w popularnych kawiarniach na terenie Wielkiej Brytanii. Wyniki okazały się szokujące. Badacze wykryli różne ilości bakterii grupy coli w mrożonych kawach pochodzących z Costa Coffee, Starbucksa i Caffe Nero.

Najgorzej wypadła brytyjska sieć Costa Coffee, posiadająca w swojej ojczyźnie około 1800 kawiarni (łącznie na całym świecie ma blisko 3000 lokali). Aż siedem z dziesięciu próbek lodu używanego w kawach tej firmy okazało się być skażone bakterią kałową. W Starbucksie i Caffe Nero wynik ten był nieco niższy – bakterie wykryto tam w trzech próbkach na dziesięć.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”
Przemysł spożywczy
Włoska restauracja daje darmowe wino klientom. Warunkiem posiłek bez telefonu
Przemysł spożywczy
Polacy przestaną kupować chiński miód? Mogą na to wpłynąć nowe przepisy
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Przemysł spożywczy
FAO: ceny żywności wzrosły w marcu po 7 miesiącach spadku