Reklama
Rozwiń
Reklama

Tu es Petr(us)

Nie jest to może plemię najliczniejsze, ot, wszystkiego kilkadziesiąt gospodarstw, ale przecież my w Europie wspieramy mniejszości. Lud to – z wyboru – pierwotny, trudni się bowiem uprawą roli, głównie winorośli. Mówią tym samym językiem, ulubione zwroty to: długa maceracja, własne drożdże, na zdrowie. Zamieszkują południe Republiki Czeskiej, głosują, jak wszyscy chłopi, na prawicę, wiadomo, mentalne Podkarpacie. Witamy u Autentystów.

Publikacja: 31.05.2019 17:00

Kočařik Tramin 2016 72 zł

Kočařik Tramin 2016 72 zł

Foto: Winozmoraw.pl

Będę ich państwu dawkował, ale chciałbym, oprócz Nestareca, o którym już było, opisać co najmniej trzech – dwóch Petrów: Kočařika i Korába oraz Richarda Stávka. Zacznijmy od tego pierwszego, bo też i jego samego, jak i jego wina znam najdłużej. Kočařik (wymawiamy Koczarzik) to producent dosłownie garażowy, wszystkiego dwa hektary, a z powiększeniem winnicy czeka, aż któreś z dzieci się zdecyduje, ale Waszek i Eva są w szkole i ani w głowie im deklaracje o przyszłości. Szkoda wielka.

RP.PL i The New York Times!

Kup roczną subskrypcję w promocji - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskujesz:

- Roczny dostęp do The New York Times, w tym do: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

- RP.PL — rzetelne i obiektywne źródło najważniejszych informacji z Polski i świata z dodatkową weekendową porcją błyskotliwych tekstów magazynu PLUS MINUS.

Reklama
Plus Minus
Posłuchaj „Plus Minus”: Granice wolności słowa w erze algorytmów
Plus Minus
„Grupa krwi": Duch ludowej historii Polski
Plus Minus
„Mroczna strona”: Internetowy ściek
Plus Minus
„Football Manager 26”: Zmagania na boisku
Materiał Promocyjny
Jak budować strategię cyberodporności
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama