Co jeść, by uniknąć bólu stawów

Codzienna porcja ruchu i zmiana odżywiania mogą zmniejszyć ryzyko choroby zwyrodnieniowej stawów.

Publikacja: 21.11.2019 14:46

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzię

Główną przyczyną destrukcji chrząstki stawowej są procesy zapalne. Możemy zmniejszyć ich ryzyko dzięki diecie.

Foto: Adobe Stock

Kiedyś problemy ze stawami uważane były przede wszystkim za przypadłość wieku podeszłego, która polega na tym, że z czasem chrząstka stawowa się zużywa, powodując u seniorów ból i ograniczenia ruchowe. Dziś wiadomo już, że koncepcja „zużycia" nie jest do końca prawdziwa, a dzięki zdrowszemu stylowi życia można zachować sprawność stawów do późnej starości.

Bierność i przesyt

Pozostało jeszcze 89% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Zdrowie
Zdrowie psychiczne dzieci i młodzieży wkracza do polityki cyfrowej UE
Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama