Dlaczego lubisz kawę i piwo?

Czarna kawa czy słodki napój? Wybór jest związany z genami, ale wcale nie tymi odpowiedzialnymi za preferencje smakowe.

Publikacja: 10.05.2019 14:28

Dlaczego lubisz kawę i piwo?

Foto: Shutterstock

Dlaczego lubisz gorzką, mocną, czarną kawę, podczas gdy twój kolega słodką colę? Naukowcy szukali informacji w naszych genach decydujących o upodobaniu do smaku, które mogłyby wyjaśnić wybory dotyczące napojów. Ich zrozumienie może pomóc znaleźć sposoby interweniowania w to, co ludzie jedzą.

Ku zaskoczeniu naukowców, badanie wykazało, że preferencje smakowe dla napojów gorzkich i słodkich nie opierają się na różnicach w genach smakowych, ale raczej na genach związanych z właściwościami psychoaktywnymi tych napojów.

„Ludzie lubią sposób, w jaki kawa i alkohol na nich działają. Dlatego właśnie piją kawę i alkohol. To nie jest kwestia smaku” - komentuje adiunkt medycyny prewencyjnej w Uniwersytecie Northwestern Feinberg School of Medicine Marilyn Cornelis.

To ona właśnie przeanalizowała dane 336 tysięcy ludzi zgromadzone w brytyjskim Biobanku, a dotyczące preferencji smakowych i ich genetyki. Dane były rozpatrywane w dwóch grupach: napoje słodkie (słodzone cukrem, napoje sztucznie słodzone i soki inne niż z grejpfruta) i gorzkie (kawa, herbata, sok grejpfrutowy, piwo, czerwone wino i alkohol).

Cornelis znalazła jeden wariant genu, o nazwie FTO, związany z preferowaniem napojów słodzonych cukrem. Osoby, mające ten wariant wariant genu, który jest związany z mniejszym ryzykiem otyłości, preferowały napoje słodzone cukrem.

- To jest sprzeczne z intuicją - mówi Cornelis. - FTO jest czymś w rodzaju tajemniczego genu i nie wiemy dokładnie, w jaki sposób jest on związany z otyłością. Prawdopodobnie odgrywa rolę w zachowaniach, które byłoby związane zarządzaniem wagą.

Dlaczego lubisz gorzką, mocną, czarną kawę, podczas gdy twój kolega słodką colę? Naukowcy szukali informacji w naszych genach decydujących o upodobaniu do smaku, które mogłyby wyjaśnić wybory dotyczące napojów. Ich zrozumienie może pomóc znaleźć sposoby interweniowania w to, co ludzie jedzą.

Ku zaskoczeniu naukowców, badanie wykazało, że preferencje smakowe dla napojów gorzkich i słodkich nie opierają się na różnicach w genach smakowych, ale raczej na genach związanych z właściwościami psychoaktywnymi tych napojów.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Materiał Promocyjny
Wykup samochodu z leasingu – co warto wiedzieć?
Nauka
Czy wojna nuklearna zniszczy cała cywilizację?
Nauka
Niesporczaki pomogą nam zachować młodość? „Klucz do zahamowania procesu starzenia”
Nauka
W Australii odkryto nowy gatunek chrząszcza. Odkrywca pomylił go z ptasią kupą
Materiał Promocyjny
Jak kupić oszczędnościowe obligacje skarbowe? Sposobów jest kilka
Nauka
Sensacyjne ustalenia naukowców. Sfotografowano homoseksualny akt humbaków