To już kolejny raz przed świętami będzie można w Lidlu zbierać naklejki i wymieniać je na książki kucharskie. Tym razem sieć zadbała o to, by książka była na najwyższym poziomie, gdyż opracowała ją we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia oraz o to, by jej nie zabrakło, bo nakład sięgnął 2 milionów egzemplarzy. O atrakcyjność przepisów zadbali współpracujący z Lidlem od dłuższego czasu Karol Okrasa i Daria Ładocha oraz blogerka Kinga Paruzel i cukiernik Paweł Malecki. Swoją cegiełkę dołożyła też Polska Federacja Banków Żywności, która podzieliła się wiedzą na temat niemarnowania żywności.
Tym razem Lidl chce skupić się na promowaniu warzyw i owoców, które są podstawą piramidy zdrowego odżywiania. W książce pojawi się 60 przepisów na zdrowe posiłki, które pomogą w odpowiedniej organizacji codziennej diety.
- Dzięki współpracy Instytutu Żywności i Żywienia z firmą Lidl Polska wielu konsumentów uzyska dostęp do prostego opracowania na temat zdrowego odżywiania, które daje szansę na poprawę naszego zdrowia –mówił prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.
Książkę „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” podzielono na dwie części – edukacyjną i część z przepisami. Zestaw przepisów pozwoli każdemu chętnemu skomponować warzywno-owocowe posiłki na każdą porę dnia.
- Zależało nam na przekazaniu rzetelnych informacji, dlatego zaprosiliśmy do współpracy największy autorytet w dziedzinie zdrowego odżywiania w Polsce – Instytut Żywności i Żywienia. Mamy nadzieję, że przekonamy naszych klientów do samodzielnego gotowania oraz zwracania uwagi na wartości odżywcze spożywanych posiłków – mówiła Aleksandra Robaszkiewicz z Biura Prasowego Lidl Polska.