Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Nasi dalecy przodkowie sprzed 10 mln lat w drodze ewolucji wykształcili zdolność do trawienia sfermentowanych owoców zawierających etanol (alkohol etylowy), dzięki czemu mogli przetrwać w świecie, w którym rywalizowali o jedzenie z innymi gatunkami małp - twierdzą dr Kim Hockings i dr Robin Dunbar, autorzy książki "Alcohol And Humans: A Long And Social Affair".

Aktualizacja: 05.12.2019 05:38 Publikacja: 05.12.2019 04:18

Przodek człowieka przetrwał, bo zaczął trawić alkohol?

Foto: stock.adobe.com

arb

Wspólny przodek ludzi, a także szympansów, bonobo czy goryli (te gatunki naczelnych są w stanie trawić etanol) w drodze ewolucji wykształciły zdolność do trawienia sfermentowanych owoców, by móc żywić się przejrzałymi owocami leżącymi na ziemi.

Dr Hockings i dr Dunbar wyjaśniają, że wspólny przodek naczelnych musiał rywalizować o przetrwanie z innymi gatunkami małp, które były w stanie żywić się niedojrzałymi owocami, które nie spadły jeszcze na ziemię. Tymczasem naczelne do dziś nie są w stanie trawić takich owoców.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Nauka
Zaskakujący zwrot ewolucji. Ten gatunek odnowił cechy sprzed milionów lat
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców. Zmienia nasz obraz neandertalczyków
Nauka
Magma rozrywa kontynent afrykański? Przełomowe badania naukowców
Nauka
Alkohol, nikotyna, narkotyki wyzwaniem dla zdrowia publicznego. Między wolnością a reglamentacją
Nauka
Naukowcy testują nowy sposób walki z superbakteriami. Skład tabletek może zaskoczyć
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama