fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Budowa i remont

YIT w Młodym Mieście w Gdańsku

materiały prasowe
Fiński deweloper dostał pozwolenie na budowę wielofunkcyjnego kompleksu w sąsiedztwie Europejskiego Centrum Solidarności.

Wielofunkcyjny kompleks powstanie na 1,5-hektarowej działce otoczonej ul. Nowomiejską, Popiełuszki i Jaracza. Obiekt o łącznej powierzchni użytkowej ponad 40,5 tys. mkw. stworzą: 243 mieszkania, 156 mikroapartamentów, a także biurowiec oferujący 23 tys. mkw. powierzchni najmu. Na parterze każdego budynku będą działały lokale handlowo-usługowe. Rozpoczęcie budowy planowane jest w drugiej połowie roku.

Autorem projektu jest profesor Rainer Mahlamäki, współzałożyciel jednej z fińskich pracowni architektonicznych – Lahdelma&Mahlamäki Architects, która jest znana w Polsce z wielokrotnie nagradzanego projektu Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN w Warszawie.

– Podstawą procesu projektowania była długa i bogata historia Gdańska – mówi cytowany w komunikacie prof. Rainer Mahlamäki. – Nowe budynki zaoferują nowoczesne przestrzenie inspirowane dziedzictwem przemysłowym Stoczni Gdańskiej. Z apartamentów roztaczać się będą wyjątkowe, panoramiczne widoki na ten niezwykły krajobraz kulturowy – dodaje.

– Wierzymy, że ta inwestycja będzie naszą wizytówką, swoistym przywitaniem z Gdańskiem i niezwykle ważnym krokiem w rozwoju w Polsce – komentuje Tomasz Konarski, prezes zarządu YIT w Polsce. - Z tego względu do współpracy zaprosiliśmy jednego z najlepszych fińskich architektów. Profesor Rainer Mahlamäki, znany ze swojej wrażliwości na aspekty historyczne i kulturowe, stworzył projekt na światowym poziomie. Mamy nadzieję, że będzie on wyznaczał standardy rozwoju tkanki miejskiej Młodego Miasta.

Profesor Rainer Mahlamäki współpracował z architektem Dariuszem Brzezińskim i zespołem z Latergrupy Architekci oraz z architektem Piotrem Chwazikiem i zespołem GCK. - Architekci skoncentrowali się na dbałości o detale, co znajduje odzwierciedlenie w układzie brył poszczególnych budynków oraz doborze materiałów budowlanych, nawiązujących do hal stoczniowych, statków, morza i wydm – czytamy w komunikacie. - Zachowane zostały historyczne osie widokowe oraz układ komunikacyjny łączący stocznię, Europejskie Centrum Solidarności oraz Stare Miasto. Od strony północnej wyeksponowany został widok na żurawie stoczniowe.

W każdym budynku zostaną zaaranżowane zielone tarasy z łąkami kwietnymi. Biurowiec zostanie wybudowany w oparciu o standardy certyfikacji BREEAM.

Źródło: rp.pl
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
REKLAMA
REKLAMA