Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

60 proc. Polaków jada w restauracjach czy punktach gastronomicznych, to 20 proc. więcej niż rok wcześniej

Aktualizacja: 25.05.2019 15:17 Publikacja: 25.05.2019 12:00

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

Foto: Adobe Stock

Wartość rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering) w Polsce jest oceniana na 30,9 mld, a według analityków firmy doradczej PMR w ciągu minionych 12 miesięcy urósł on o 7 proc. Z kolei 2018 r. był także trzecim rokiem z rzędu, w którym branża odnotowała wzrost – w 2017 r. rynek urósł 7,2 proc., a w 2016 r. o 7,3 proc. Prognozy dla sektora HoReCa są pozytywne, w związku z dobrą kondycją polskiej gospodarki oraz wzrostem krajowej konsumpcji rynek w 2019 zwiększy się o ponad 6 proc. Kolejne lata dla sektora zapowiadają się również bardzo optymistycznie.

Pozostało 95% artykułu

Teraz 4 zł za tydzień dostępu do rp.pl!

Kontynuuj czytanie tego artykułu w ramach subskrypcji rp.pl

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Rzetelne informacje, różne perspektywy, komentarze i opinie. Artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Biznes
Najgorzej od pięciu lat. Start-upy mają problem
Materiał partnera
XX Jubileuszowy Międzynarodowy Kongres MBA
Biznes
Bruksela zmniejszy rosnącą górę europejskich śmieci. PE przyjął rozporządzenie
Biznes
Niedokończony obraz Gustava Klimta sprzedany za 30 mln euro
Biznes
Ozempic może ograniczyć picie alkoholu i palenie papierosów