Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

60 proc. Polaków jada w restauracjach czy punktach gastronomicznych, to 20 proc. więcej niż rok wcześniej

Aktualizacja: 25.05.2019 15:17 Publikacja: 25.05.2019 12:00

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

Foto: Adobe Stock

Wartość rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering) w Polsce jest oceniana na 30,9 mld, a według analityków firmy doradczej PMR w ciągu minionych 12 miesięcy urósł on o 7 proc. Z kolei 2018 r. był także trzecim rokiem z rzędu, w którym branża odnotowała wzrost – w 2017 r. rynek urósł 7,2 proc., a w 2016 r. o 7,3 proc. Prognozy dla sektora HoReCa są pozytywne, w związku z dobrą kondycją polskiej gospodarki oraz wzrostem krajowej konsumpcji rynek w 2019 zwiększy się o ponad 6 proc. Kolejne lata dla sektora zapowiadają się również bardzo optymistycznie.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Biznes
Polak wrócił na Ziemię. Czy wykorzystamy kosmiczną szansę?
Biznes
Ultimatum Trumpa dla Putina, mniej ofert pracy, Bruksela szykuje cła odwetowe
Biznes
Nowy szef Konfederacji Lewiatan: Wyobrażam sobie fuzje organizacji biznesowych
Biznes
Trump straszy UE, Ryanair wraca do Modlina, KE planuje nowe podatki
Biznes
Będzie drastyczna unijna podwyżka akcyzy na papierosy? Okoniem staje Szwecja
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama