Zwiększone moce produkcyjne, znaczące ograniczenie zużycia energii, rozwój wielkopolskiego rolnictwa i całego regionu, to główne efekty modernizacji cukrowni w Środzie Wielkopolskiej. Obiekt stał się teraz jedną z najnowocześniejszych i najbardziej przyjaznych środowisku cukrowni w Europie. Ta priorytetowa inwestycja zrealizowana przez producenta cukru Diamant kosztowała ponad 260 mln zł i jest jednym z elementów przyjętej przez firmę strategii 2020. Wartość inwestycji planowanych przez Grupę Pfeifer & Langen w Polsce na lata 2017–2019 wyniesie ponad 400 mln zł.
Większa produkcja, niższe zużycie energii
Modernizacja zakładu w Środzie Wielkopolskiej to kluczowy element wieloletniego planu inwestycyjnego przyjętego przez Pfeifer & Langen. Dzięki nowej infrastrukturze cukrownia może przerabiać 12 tys. ton buraków na dobę, co pozwala na wyprodukowanie 250 tys. ton cukru rocznie przy bardzo niskim zużyciu energii. Ta bezprecedensowa rozbudowa cukrowni umożliwi Grupie P&L efektywne konkurowanie na europejskim i światowym rynku cukru.
W kolejnym etapie planowanej rozbudowy zakład w Środzie zostanie wyposażony m.in. w nowoczesną pakownię, wydajną halę spedycyjną z ośmioma rampami załadunkowymi oraz w pełni zautomatyzowany magazyn wysokiego składowania, pierwszy w branży w tej części Europy. To wszystko usprawni realizację strategicznego celu firmy, jakim jest dostarczanie w Polsce, Europie Zachodniej i Południowej najwyższej jakości cukru białego oraz szerokiej gamy nowatorskich, niekonwencjonalnych produktów cukrowych.
– Dzięki unowocześnieniu cukrowni w Środzie Wielkopolskiej nie tylko podnosimy swoją atrakcyjność na europejskim rynku, ale również zacieśniamy współpracę z lokalnymi rolnikami – podkreśla dr Roman Kubiak, prezes zarządu Pfeifer & Langen Polska. – Poza tym tworzymy nowe miejsca pracy, znajdujemy kolejnych partnerów wśród przedsiębiorców w Środzie i całej Wielkopolsce. Zyska na tym cały nasz region.
Ważna nie tylko cena i jakość, ale też pochodzenie surowca
Pfeifer & Langen Polska SA z siedzibą w Poznaniu to jeden z największych producentów cukru w Polsce. Producent popularnej marki Diamant (powstała w 1996 r.) ma ponad 25 proc. udziałów w polskim rynku cukrowniczym i dysponuje czterema cukrowniami: w Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu, Miejskiej Górce oraz Glinojecku. W ciągu roku zakłady należące do Pfeifer & Langen produkują ponad 600 tys. ton cukru, który każdego dnia trafia do polskich rodzin i firm.