Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca

Regularne jedzenie borówek poprawia wyniki badań i zmniejsza ryzyko chorób serca nawet o 15 proc. Wystarczy ok. 150 g owoców dziennie – informuje „American Journal of Clinical Nutrition”.

Aktualizacja: 09.06.2019 13:34 Publikacja: 07.06.2019 01:17

Porcja borówek dziennie poprawia zdrowie serca

Foto: Adobe Stock

Borówki amerykańskie są większe od dziko rosnących czarnych jagód, a także bogatsze od nich w składniki odżywcze. Według Aggregate Nutrient Density Index – wskaźnika oceniającego gęstość mikroelementów – borówki znajdują się w ścisłej czołówce owoców. Ich właściwości prozdrowotne znane są od dawna i znalazły potwierdzenie w licznych pracach naukowych.

Badania potwierdzają ich właściwości przeciwstarzeniowe i antynowotworowe, pozytywny wpływ na wzrok, kości, trawienie, na pamięć, a także – na krążenie. Wpływowi jagód na układ sercowo-naczyniowy ostatnio naukowcy postanowili przyjrzeć się bliżej. Badacze z University of East Anglia w Wielkiej Brytanii wraz z naukowcami z Harvard University w Cambridge sprawdzili, w jaki sposób jedzenie borówek amerykańskich działa na tzw. zespół metabolicznym, a wyniki ich pracy opublikował „American Journal of Clinical Nutrition”.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em