Reklama
Rozwiń

Lato: Najlepszy czas, by ograniczyć mięso w diecie

Gdy jest gorąco, instynktownie szukamy potraw lekkich. Jedzenie posiłków bogatych w białko, np. mięsa, powoduje zwiększone wydzielane ciepła - Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk wyjaśnia, dlaczego w gorące dni zmienia się apetyt i jak możemy na tym skorzystać.

Aktualizacja: 20.07.2019 11:36 Publikacja: 20.07.2019 10:14

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Foto: Wojtek Olszanka

Czy letnia dieta rzeczywiście różni się od tej, jaką stosujemy w ciągu roku?

Różni się zdecydowanie i myślę, że każdy tego doświadcza. Latem, szczególnie w upalne dni, mamy znacznie mniejszy apetyt. Zadowalają nas przede wszystkim soczyste owoce, lekkie dania, chłodniki. Marzymy o lemoniadach z miętą i jogurtach. To wszystko są potrawy, które na nasz organizm działają wychładzająco. Szukamy ich instynktownie.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Zdrowie
Wyzwania dla zdrowia publicznego
Zdrowie
Podwyżki dla lekarzy i pracowników ochrony zdrowia. Ministerstwo Zdrowia odkrywa karty
Zdrowie
Otyłość wyzwaniem cywilizacyjnym XXI wieku
Materiał Promocyjny
Kolacja i odchudzanie – fakty i mity o ostatnim posiłku dnia
Zdrowie
Unijny komisarz ds. zdrowia: Unia Europejska i USA są od siebie mocno zależne