Lato: Najlepszy czas, by ograniczyć mięso w diecie

Gdy jest gorąco, instynktownie szukamy potraw lekkich. Jedzenie posiłków bogatych w białko, np. mięsa, powoduje zwiększone wydzielane ciepła - Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk wyjaśnia, dlaczego w gorące dni zmienia się apetyt i jak możemy na tym skorzystać.

Aktualizacja: 20.07.2019 11:36 Publikacja: 20.07.2019 10:14

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Foto: Wojtek Olszanka

Czy letnia dieta rzeczywiście różni się od tej, jaką stosujemy w ciągu roku?

Różni się zdecydowanie i myślę, że każdy tego doświadcza. Latem, szczególnie w upalne dni, mamy znacznie mniejszy apetyt. Zadowalają nas przede wszystkim soczyste owoce, lekkie dania, chłodniki. Marzymy o lemoniadach z miętą i jogurtach. To wszystko są potrawy, które na nasz organizm działają wychładzająco. Szukamy ich instynktownie.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Zdrowie
Europa potrzebuje popytu na innowacje
Zdrowie
Nowe świadczenie dla pacjentów z SM
Zdrowie
Stwardnienie rozsiane to nie wyrok
Zdrowie
SM nie musi oznaczać niepełnosprawności
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Zdrowie
Waldemar Malinowski, prezes OZPSP: Bez korekty ustawy podwyżkowej wszystko się zawali, łącznie z NFZ-em