Reklama
Rozwiń
Reklama

Lato: Najlepszy czas, by ograniczyć mięso w diecie

Gdy jest gorąco, instynktownie szukamy potraw lekkich. Jedzenie posiłków bogatych w białko, np. mięsa, powoduje zwiększone wydzielane ciepła - Katarzyna Błażejewska-Stuhr, dietetyk kliniczny i psychodietetyk wyjaśnia, dlaczego w gorące dni zmienia się apetyt i jak możemy na tym skorzystać.

Aktualizacja: 20.07.2019 11:36 Publikacja: 20.07.2019 10:14

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Foto: Wojtek Olszanka

Czy letnia dieta rzeczywiście różni się od tej, jaką stosujemy w ciągu roku?

Różni się zdecydowanie i myślę, że każdy tego doświadcza. Latem, szczególnie w upalne dni, mamy znacznie mniejszy apetyt. Zadowalają nas przede wszystkim soczyste owoce, lekkie dania, chłodniki. Marzymy o lemoniadach z miętą i jogurtach. To wszystko są potrawy, które na nasz organizm działają wychładzająco. Szukamy ich instynktownie.

Pozostało jeszcze 93% artykułu

RP.PL i The New York Times w pakiecie!

Kup roczną subskrypcję w promocji Black Month - duet idealny i korzystaj podwójnie!

Zyskasz dodatkowo pełny dostęp do The New York Times na 12 miesięcy.

W pakiecie otrzymasz dostęp do NYT: News, Games, Cooking, Audio, Wirecutter i The Athletic.

Reklama
Zdrowie
Recepta na konkurencyjność przemysłu farmaceutycznego
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Zdrowie
Innowacje w opiece zdrowotnej jako katalizator konkurencyjności
Zdrowie
Pedagożka tłumaczy: ADHD u kobiet wygląda inaczej
Materiał Promocyjny
Osiedle Zdrój – zielona inwestycja w sercu Milanówka i… Polski
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Reklama
Reklama