Z przepychem

Deszcz kryształków na tle czarnych ścian i woda spływająca po wielkiej szybie. To pierwsze, co widzimy, wchodząc do restauracji Rondo Royal mieszczącej się w biurowcu przy rondzie ONZ. Czerń i błysk robią wrażenie

Publikacja: 17.01.2008 00:12

Z przepychem

Foto: Rzeczpospolita

Do monochromatycznego czarnego wystroju dopasowano dodatki w kolorze krwistej czerwieni – taka jest mała lakierowana scena i świecąca linia biegnąca po suficie i wokół baru. Efekt? Wnętrze restauracji mogłoby służyć za teatralne dekoracje np. do balu u Mistrza z książki Bułhakowa.To miejsce luksusowe. Droższe nawet od łódzkiej L’ecru, francuskiej restauracji, gdzie podobno szef kuchni nadzorował pracę kucharzy na bieżąco przez Internet z Paryża. W L’ecru zupa migdałowa kosztuje 49 zł, a foie gras z konfiturą z mango – 109 zł.

W Rondo Royal mamy zestaw nie do pobicia. Za najprawdziwszy na świecie szampan Dom Perignon Vintage 1999 podany z luksusowym certyfikowanym czarnym kawiorem astrachańskim w trzech gatunkach (300 g) zapłacimy 5000 zł. Nieco tańszy (3000 zł) jest półmisek owoców morza z kanadyjskim homarem, trzema rodzajami astrachańskiego kawioru (100 g), langustynkami, sałatką z krabów kamczackich i ostrygami. Homary pływają tu w wielkim akwarium i samodzielnie możemy skazać jednego z nich na śmierć. Homar kanadyjski pieczony na grillu, skropiony kremowym sosem z szampanem i czarnym kawiorem, kosztuje, bagatela, 360 zł.

Są i dania w skromniejszych cenach. Wydaje mi się jednak przesadą, by smażone kalmary z pikantnym sosem pomidorowym i cytryną sprzedawane były po 45 zł za niewielką miseczkę. Krążki były owszem kruche i soczyste, ale sos wcale nieostry i musiałam prosić o doprawienie. Zjadłam tu także sałatę z szynki San Daniele (uchodzi za najlepszą szynkę we Włoszech) i rukoli (43 zł). Do tych podstawowych składników podany został wyrazisty sos z sera gorgonzola, który świetnie łączył się z rukolą. Do szynki natomiast fantastycznie pasowała świeża figa i brzoskwinia w skorupce z karmelu twardej niczym szkiełko.

W repertuarze Rondo Royal są i inne królewskie dania: langustynki, zapiekane z masłem czosnkowym, pietruszką, cytryną, i peperoncino (97 zł), carpaccio z polędwicy wołowej na sposób piemoncki z czarnymi truflami i Parmigiano Reggiano (97 zł), czy sałatka z krabów z kawiorem i sosem szafranowym (65 zł).

Restauratorzy stawiają tu na markowe, oryginalne produkty. Caprese robione jest z sera mozzarella di buffala skropionego kalabryjską oliwą, a winne sosy z dobrych Chianti czy Brunello di Montalcino. To dobry kierunek. Miejsce spodoba się na pewno rekinom finansjery. Kreacje kulinarne szefa kuchni Grzegorza Golenia polecam im na specjalne, oficjalne okazje. Barokowym przepychem i luksusową kuchnią można zrobić na gościach odpowiednie wrażenie.

- Rondo Royal, rondo ONZ 1, tel. 0505 000 000, czynne codz. od godz. 12 do ost. gościa; można płacić kartą

Atmosfera: 4

Obsługa: 4

Skala: 1 – 5

- Zupa z pieczonych kasztanów i suszonych prawdziwków 25 zł

- Papardelle z kanadyjskim homarem i zielonymi szparagami w kremowym sosie z białego wina 145 zł

- Sola zapiekana z kruszonką z pistacji, peperoncino, skórki cytrynowej 48 zł

- Rachunek: 218 zł

Do monochromatycznego czarnego wystroju dopasowano dodatki w kolorze krwistej czerwieni – taka jest mała lakierowana scena i świecąca linia biegnąca po suficie i wokół baru. Efekt? Wnętrze restauracji mogłoby służyć za teatralne dekoracje np. do balu u Mistrza z książki Bułhakowa.To miejsce luksusowe. Droższe nawet od łódzkiej L’ecru, francuskiej restauracji, gdzie podobno szef kuchni nadzorował pracę kucharzy na bieżąco przez Internet z Paryża. W L’ecru zupa migdałowa kosztuje 49 zł, a foie gras z konfiturą z mango – 109 zł.

Pozostało 80% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!