Reklama

Ginza

Kuchnia w Ginzie jest lekka, elegancka, zdrowa. Są tu wszelkie możliwe formy ryżu i ryby oraz owoców morza, a także japońskie dania ciepłe. Ginza to główna ulica w Tokio. Jej zdjęcie wisi nad barem

Aktualizacja: 07.02.2008 20:25 Publikacja: 07.02.2008 20:24

Ginza

Foto: Rzeczpospolita

Ceramika japońska używana w restauracji wykonywana jest w Polsce na wzór oryginalnej. Talerze i półmiski projektowali Japończycy dla włoskiej firmy Covo. Są tu też żeliwne czajniczki, w których parzy się np. zieloną herbatę z prażonym ryżem.

Z ciekawostek Ginza oferuje m.in. shako – rodzaj skorupiaka podobnego do krewetki, który jest szary i ma konsystencję mięsa podobną do sardynki oraz warzywa azjatyckie, w tym soję fermentowaną, która zabawnie ciągnie się w długich nitkach. Jest tu także słynna wołowina Kobe (krowy przeznaczone na ubój są masowane i pojone sake, aby mięso miało właściwą miękkość i delikatność). Stek z tej polędwicy kosztuje 246 zł.

Naturalne produkty i tradycyjne połączenia proponuje Mistrz Matayoshi Haraguchi, szef kuchni restauracji Ginza. Przyrządza sushi, miso, makarony, dania gorące.

W sprzedaży są także ekskluzywne wody w przystępnych cenach – za dużą butelkę (0,75 l) Tau zapłacimy 10 zł, za Vossa (0,8 l) 24 zł. Te wody są chronione przed zanieczyszczeniami przez grubą warstwę skał i lodu. Właściwie nie mają kontaktu z powietrzem. Ich wartością jest przede wszystkim krystaliczna czystość. Dodatkowym atutem jest bogata karta win i szampanów.

Restauratorzy namawiają do połączeń sushi z winami czerwonymi.

Reklama
Reklama

adres: ul. Grzybowska 63, hotel Hilton,

tel. 022 331 39 39

e-mail: kontakt@ginza.plstrona www: www.ginza.pl

czynne: 12-23

można płacić kartą

- warzywa zawijane w wołowinę Kobe 124 zł

Reklama
Reklama

- tofu z łagodnym imbirem i suszonym bonito 16 zł

- grillowana kaczka z sosem teriyaki 43 zł

- wino Muri Gries Blauburgunder 2006 23 zł (kieliszek)

- miso – delikatny bulion z pasty sojowej podawany z tofu i glonami 15 zł

- lody z zielonej herbaty 29 zł

rachunek: 250 zł

Ceramika japońska używana w restauracji wykonywana jest w Polsce na wzór oryginalnej. Talerze i półmiski projektowali Japończycy dla włoskiej firmy Covo. Są tu też żeliwne czajniczki, w których parzy się np. zieloną herbatę z prażonym ryżem.

Z ciekawostek Ginza oferuje m.in. shako – rodzaj skorupiaka podobnego do krewetki, który jest szary i ma konsystencję mięsa podobną do sardynki oraz warzywa azjatyckie, w tym soję fermentowaną, która zabawnie ciągnie się w długich nitkach. Jest tu także słynna wołowina Kobe (krowy przeznaczone na ubój są masowane i pojone sake, aby mięso miało właściwą miękkość i delikatność). Stek z tej polędwicy kosztuje 246 zł.

Reklama
Wydarzenia
Zrobiłem to dla żołnierzy
Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Materiał Promocyjny
Garden Point – Twój klucz do wymarzonego ogrodu
Wydarzenia
Czy Unia Europejska jest gotowa na prezydenturę Trumpa?
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
Reklama
Reklama