Koniec Cesarstwa Rzymskiego w oczach Friedricha Dürrenmatta. Bohater jego sztuki Romulus Wielki to ostatni władca imperium, który wobec informacji o inwazji Germanów ze spokojem godzi się na przemijanie znanego sobie świata. W roli cesarza – Janusz Gajos. Ul. Marszałkowska 56, tel. 022 622 21 32, godz. 20.
[i]ar[/i]
[srodtytul]Sztuka[/srodtytul]
[b]sztuka cenniejsza niż złoto - Muzeum Sztuki Nowoczesnej[/b]
W ramach cyklu wysłuchamy dziś dwóch wykładów. Mariusz Hermansdorfer – dyrektor Muzeum Narodowego we Wrocławiu – opowie o grupie rzeźb Magdaleny Abakanowicz, natomiast Adam Mazur z CSW przybliży historię archiwum Eustachego Kossakowskiego.
Ul. Pańska 3, tel. 022 596 40 10, godz. 18.
[b]Migawki ze współczesności - galeria Milano[/b]
Od wczoraj możemy oglądać najnowszą wystawę rysunków Edwarda Dwurnika. Na ponad 70 szkicowych „migawkach” artysta portretuje otaczającą nas rzeczywistość. Rondo Waszyngtona 2, tel. 022 617 54 03, godz. 11 – 19.
[i]igse[/i]
[srodtytul]Kulinaria[/srodtytul]
[b]Dyniowe dania w Esencji[/b]
Tu dynia, warzywo o ciepłym kolorze, serwowana jest na trzy sposoby: pieczona z jajkiem w koszulce, grzankami, rukolą i kozim serem (27 zł), jako gorący, pożywny krem przyprawiany curry (10 zł) lub wśród innych pieczonych warzyw i z grilla, podawana z parmezanem oraz łososiem (39 zł).
W Esencji Smaku polecamy też rozgrzewające nalewki – pieczarkową z rozmarynem (12 zł) i paprykową z kminkiem (15 zł). Ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44.
[b]Gruszka blanszowana winem[/b]
Na przystawkę tradycyjny rosół z kury z domowym makaronem (9 zł) lub borowikowa z delikatnym makaronem naleśnikowym (13 zł), zupa z czerwonych pomidorów, z grzankami, kurczakiem i bazylią (13 zł). Na danie główne polędwiczki wieprzowe z pieca, w sosie kurkowo – śmietanowym (39 zł) albo pieczona kaczka z sosem żurawinowym, duszonymi jabłkami i pieczonymi ziemniakami (41 zł). Z deserów gruszka blanszowana winem, w kremowym szodonie (19 zł). Takie dania mogą złożyć się na wyśmienity w naszej ocenie obiad w Societe.
Restauracja Societe, ul. Różana 14, tel. 022 540 13 33.
[i]mjl[/i]
[srodtytul]zima w mieście. dziś, jutro i pojutrze[/srodtytul]
Zima z Bajką
Sala Kameralna Teatru Literackiego
O tym, kim jest Śnieżka i jaką rolę odegrały w jej życiu dzielne Krasnoludki, kiedy uciekając przed złą macochą, trafiła do ich leśnej chatki, wie każdy lubiący bajki maluch.
Teraz ma okazję obejrzeć historię pięknej i dobrej królewny na scenie. A przy okazji samemu wcielić się w jedną z bajkowych postaci. Przedstawienie połączone jest z warsztatami teatralnymi. Rezerwacje: [link=http://www.teatrliteracki.pl.tl" target="_blank]www.teatrliteracki.pl.tl[/link]. Ul. Łowicka 21,
tel. 022 664 96 89, godz. 10.
Q-Q-RY-Q, czyli Przyjaciele ze skrzyni
Teatr Lalka
Historia narodzin przyjaźni pomiędzy dużym i silnym Dezyderiuszem
a małym i słabym Kminkiem. Przedstawienie (dla widzów od lat czterech) połączono z edukacyjnymi warsztatami. Dzieci poznają tajemnice powstawania widowiska teatralnego,dowiedzą się, jak jest zbudowana lalka teatralna i jak nią grać. Zobaczą prawdziwe sceniczne czary oraz spotkają się z twórcami spektaklu. Pl. Defilad 1,
tel. 022 620 49 50, godz. 11.
[b]W czwartek[/b]
Warsztaty ceramiczne. DK Kolorowa, ul. Sosnkowskiego 16, tel. 022 867 63 95, godz. 11 – 13.
Zajęcia plastyczne, warsztaty z ceramiki i witrażu, zajęcia muzyczne – gitara klasyczna, studio piosenki, zabawy przy muzyce. Młodzieżowy Dom Kultury Bielany, ul. Cegłowska 39, tel. 022 834 13 47, godz. 10 – 17.
Spektakl „Opowieści słowiańskie” w wykonaniu Studni O. Państwowe Muzeum Etnograficzne, ul. Kredytowa 1, tel. 022 696 53 80,
godz. 10 i 11.30.
[b]W piątek[/b]
Zajęcia na lodzie pod opieką instruktora. Tor łyżwiarski STEGNY, ul. Inspektowa 1, tel. 022 842 27 68, godz. 10 – 11.30.
Warsztaty dla dzieci w wieku 7 – 13 lat. Uczestnicy dowiedzą się, jak zrealizować film animowany, i poznają techniczne podstawy animacji oraz planowania pracy nad filmem. DKŚ, ul. Kredytowa 6 m. 2, tel. 022 828 50 30, godz. 10 – 12.20.
Spektakl „Koziołek Matołek”. Biblioteka dla Dzieci i Młodzieży Nr 25, ul. Żytnia 64, tel. 022 631 63 45, godz. 14.
[i]—tr[/i]