Pracujemy nad szczepionką

Marek Kowalski - Klinika Immunologii, Reumatologii i Alergii UM w Łodzi

Publikacja: 21.02.2009 00:39

Marek Kowalski - Klinika Immunologii, Reumatologii i Alergii UM w Łodzi

Marek Kowalski - Klinika Immunologii, Reumatologii i Alergii UM w Łodzi

Foto: Fotorzepa

[b]Rz: Na ile są to ważne badania?[/b]

[b]Prof. Marek L. Kowalski:[/b] Uważam, że są ciekawe. Daleko im jednak do zastosowania klinicznego. Nie jest to pierwsza próba odczulania alergii pokarmowej. Niestety, jak dotąd wszystkie zakończyły się niepowodzeniem. Aby upewnić się, że w tym przypadku jest inaczej, trzeba przeprowadzić dodatkowe badania z udziałem większej grupy chorych z różnym natężeniem alergii.

[b]Nie ulega jednak wątpliwości, że znacząco zmieniły one życie dzieci, które wzięły udział w tym projekcie.[/b]

To, że czworo dzieci pozytywnie zareagowało na eksperyment, nie oznacza, że u piątego będzie podobnie.

Odczulanie powinno odbywać się w warunkach kontrolowanych. Codzienne przyjmowanie alergenu, co zaproponowali Brytyjczycy i co jest konieczne dla podtrzymania tolerancji, z pewnością nie jest łatwe dla pacjenta. A przypadkowa przerwa w zjedzeniu orzeszków może oznaczać nawrót ciężkiej reakcji po kolejnej dawce.

[b]Znamy już skuteczne sposoby odczulania osób z alergią na pyłki traw, zbóż, a nawet na roztocza kurzu. Dlaczego w przypadku alergii pokarmowej lekarze pozostają wciąż bezsilni?[/b]

Różni się ona bowiem od innych. Wynika to między innymi z rozmiarów układu pokarmowego, który w tym przypadku odpowiada za absorbowanie alergenów. Odczulanie polega w jakimś sensie na oszukiwaniu układu immunologicznego. Łatwiej to zrobić z pojedynczym organem, dobrym przykładem jest chociażby nieżyt nosa. Reakcje na pokarmy mają też ciężki ogólnoustrojowy charakter, ryzyko podawania szczepionki jest zatem większe.

[b]Nie wierzę, że naukowcy nie znaleźli jeszcze sposobu na obejście tego problemu.[/b]

Rzeczywiście, istnieje nowa koncepcja podejścia do niego. Nie tyle polega na podawaniu alergikowi czystego pokarmu, na który jest uczulony, ale na aplikowaniu wytworzonego w laboratorium fragmentu uczulającego białka (alergenu). To bowiem ono jest bezpośrednią przyczyną alergii u ludzi. Uzyskaną strukturę poddajemy odpowiedniej modyfikacji. Tak, by nie powodowała ona reakcji alergicznej, ale właśnie hartowała układ immunologiczny. Zespół, którym kieruję, bierze udział w międzynarodowym projekcie o nazwie FAST, którego celem jest wynalezienie podobnych szczepionek na ryby i owoce (zaczynają one obecnie dominować wśród pokarmowych alergenów uczulających). Jest on finansowany z siódmego programu ramowego UE. Badania mają się zakończyć za siedem lat.

[b]Rz: Na ile są to ważne badania?[/b]

[b]Prof. Marek L. Kowalski:[/b] Uważam, że są ciekawe. Daleko im jednak do zastosowania klinicznego. Nie jest to pierwsza próba odczulania alergii pokarmowej. Niestety, jak dotąd wszystkie zakończyły się niepowodzeniem. Aby upewnić się, że w tym przypadku jest inaczej, trzeba przeprowadzić dodatkowe badania z udziałem większej grupy chorych z różnym natężeniem alergii.

Pozostało 82% artykułu
Wydarzenia
Bezczeszczono zwłoki w lasach katyńskich
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
GoWork.pl - praca to nie wszystko, co ma nam do zaoferowania!
Wydarzenia
100 sztafet w Biegu po Nowe Życie ponownie dla donacji i transplantacji! 25. edycja pod patronatem honorowym Ministra Zdrowia Izabeli Leszczyny.
Wydarzenia
Marzyłem, aby nie przegrać
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Materiał Promocyjny
4 letnie festiwale dla fanów elektro i rapu - musisz tam być!